Tinerii artişti ies pe piaţă

Tinerii artişti ies pe piaţă
Câteva sute de absolvenţi ai Universităţii de Artă şi Design participă în următoarele zile la expoziţii de arte plastice, design sau modă.

 Clujul va deveni din nou, din acest weekend, o mare galerie de artă, datorită Expoziţiei Absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design (UAD). A noua ediţie a evenimentului reuneşte la Expo Transilvania şi Hotelul Continental peste 300 de tineri pictori, sculptori, graficieni, fotografi, designeri şi creatori de modă, în cel mai mare eveniment de acest gen din România.

 

Expoziţia absolvenţilor UAD va fi vernisată duminică, la ora 18.00, la Expo Transilvania, unde vor fi expuse circa 3.000 de lucrări ale studenţilor de la ciclurile de licenţă şi master. Marea expoziţie va fi precedată mâine, de la ora 20.00, la Hotelul Continental, de spectaculoasa şi mult aşteptata Gală a Absolvenţilor de Fashion Design. Mâine dimineaţă, la ora 11.00, în sala mare a Casei Matei Corvin va avea loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al UAD lui Rene Mardellat, rectorul Institutului Mod’Spe din Paris.

 

în acest an UAD are 183 de licenţiaţi şi 148 de absolvenţi de masterat. Expoziţia colectivă la care vor lua parte constituie o “rampă de lansare” a lor în viaţa profesională, apreciază profesorii universităţii. O mare parte dintre ei au fost angajaţi, în urma expoziţiilor din anii trecuţi, de companii din publicitate, mass-media, design, industria textilă sau cinematografică sau au fost selectaţi de diverşi curatori pentru a participa la expoziţii internaţionale.

 

Dacă expoziţia absolvenţilor se află la ediţia a IX-a, Gala de Fashion Design se va desfăşura în acest an pentru a XVI-a oară. Sâmbătă vor fi prezentate 34 de colecţii ale absolvenţilor UAD şi două colecţii speciale prezentate deja la Festivalul de Modă de la Iaşi, cea a lui Lucian Broscăţean, distinsă cu Premiul Freudenberg, şi cea a Tatianei Strâmbovschi. Secţia de Arte textile şi Design vestimentar a UAD are 10 finalişti în Concursul Internaţional “Arts of Fashion” din SUA, şase dintre ei urmând să-şi prezinte colecţiile sâmbătă. Alţi absolvenţi ai UAD au fost premiaţi în ultimii doi ani la TIFFashion, Concursul Inspired sau Arts of Fashion MOMA din San Francisco.

 

Expoziţia absolvenţilor UAD va avea un oaspete de onoare, Prof. Dr. Rene Mardellat, rectorul Institutului Mod’Spe din Paris, specializat în marketingul şi managementul modei. Mod’Spe colaborează cu faimoase companii de modă, între care Galerie Lafayette, Jean Paul Gaultier, Nina Ricci, Vuitton, Chanel sau Givenchy. La Gala Absolvenţilor vor mai participa diverşi specialişti în modă, reprezentanţi ai unor asociaţii de profil din România şi străinătate, ca şi jurnalişti ai presei de fashion. Expoziţia de la Expo Transilvania va fi deschisă până în 6 iulie.

 

Studenţi de top

 

27 de studenţi ai UAD, de la toate ciclurile de studii şi din toate secţiile de specialitate, au primit în 17 iunie diplome Magna Cum Laude pentru performanţele lor academice. Printre ei se află artişti deja consacraţi public, ca Mihaela Cârlugea şi Lucian Broscăţean (Arte textile – design vestimentar), Alice Iliescu (Grafică) sau Adelina Câmpean (Foto-video).

 

Comenteaza