Cum se omoară delfinii

Cum se omoară delfinii
Un adevărat “reportaj de măcel”, extrem de dur şi de acuzator este “The Cove”, prezentat în premieră românească la Festivalul “Planet Report”.

 Japonia nu e numai ţara aceea în care toate lucrurile merg perfect, în care oamenii sunt harnici, amabili, corecţi şi muncitori, în care civilizaţia e la ea acasă. Japonia poate fi şi ţara în care, anual, 23.000 de delfini sunt măcelăriţi barbar, pentru că n-au fost destul de “buni” ca să devină vedete de parcuri acvatice. Această teribilă realitate este dezvăluită în documentarul “The Cove”, care a avut premiera naţională luni seara la Cluj, în Festivalul de Mediu şi Film Ecologic “Planet Report”.

 

“The Cove” a fost realizat în 2009 de regizorul Louie Psyhoios şi a obţinut anul acesta Premiul Oscar pentru documentar, provocând numeroase controverse şi tensiuni diplomatice. Filmul urmăreşte acţiunea unui grup de activişti ecologişti, în frunte cu celebrul “antrenor de delfini” Ric O’Barry, de a demasca masacrul anual al delfinilor dintr-un golf ascuns al regiunii japoneze Taiji. în fiecare septembrie, reprezentanţii parcurilor acvatice din lume vin în Taiji ca să “recruteze” delfini pentru afacerea lor de câteva miliarde de dolari. Japonezii adună delfinii în golf, blocându-i cu nişte plase, iar cei care nu sunt selectaţi sunt măcelăriţi, iar carnea le este vândută ca aliment, deşi conţine un nivel periculos de mercur, toxic pentru oameni.

 

Ric O’Barry, fostă vedetă a filmului “Flipper”, devenit activist pentru salvarea delfinilor, şi echipa sa realizează în “The Cove” o adevărată anchetă sub acoperire, “plantând” în golf camere video şi microfoane pentru a prezenta lumii întregi situaţia din Taiji. Filmul prezintă însă şi reversul medaliei, adică manevrele Japoniei în diverse instituţii internaţionale, cum ar fi Comitetul Internaţional pentru Balene, de a ascunde informaţiile compromiţătoare şi de a face “lobby” în favoarea sa. întreaga situaţie are un mobil economic, demonstrează documentarul, iar cetăţenii japonezi nu cunosc detalii despre ceea ce se întâmplă în ţara lor. Totuşi, mediatizarea cazului din Taiji a avut măcar un rezultat: carnea de delfin a fost scoasă din meniul obligatoriu al şcolarilor niponi.

 

“The Cove” este unul dintre cele mai tulburătoare filme ale Festivalului “Planet Report”. Evenimentul, ce are loc între 17 şi 27 iunie, prezintă peste 50 de producţii care vizează chestiuni de mediu, de la automobilele electrice la poluarea cu “peturi” a oceanelor sau efectele devastatoare ale acţiunilor umane asupra naturii. Proiecţiile au loc în curtea Muzeului de Artă, la Cinema Victoria şi cafeneaua Insomnia. Programul detaliat al festivalului poate fi aflat accesând pagina de internet www.planetreport.ro. “The Cove” mai rulează la Cluj mâine, de la ora 21.00, la cinema Victoria. Intrarea este liberă.

 

Petrecere la muzeu

 

Luni seara, în curtea Muzeului de Artă a avut loc “Seara Brantner-Vereş” din cadrul Festivalului “Planet Report”. Managerul companiei de salubritate “Brantner-Vereş”, Eugen Vereş, şi omul de afaceri Sorin Dan (foto dreapta), organizatorul festivalului, au fost gazdele serii.

 

La petrecerea tradiţională, musafirii s-au delectat cu balmoş, sarmale cu păsat, slănină, cârnaţi, plăcinte cu urdă şi alte delicatese, dar şi cu “fineţuri occidentale” precum somonul “gigant”. Printre invitaţi s-au numărat actorul Florin Piersic şi soţia, Ana, zâmbitoare ca de obicei, dar şi taragotistul Dumitru Fărcaş. La finalul petrecerii a avut loc vizionarea filmului “Addicted to Plastic” (Canada, 2009).

Comenteaza