Muzeul de Artă din Cluj îl aniversează pe pictorul clujean Teodor Botiş, care tocmai a împlinit 70 de ani, printr-o expoziţie cu lucrări ale acestuia.
Expoziţia însumează 60 de tablouri ale artistului care, potrivit directorului Muzeului de Artă Cluj, Livia Drăgoi, au fost realizate în ultima perioadă a creaţiei sale, în etapa de deplină maturitate creatoare a artistului. „Teodor Botiş este o personalitate de referinţă în arta contemporană. Pictura lui este o pictură originală care se naşte dintr-un dialog cu tradiţia. Modul lui de a utiliza sugestiile acestei tradiţii o proiectează într-un prezent consumist care valorizează lucruri efemere. Pictorul propune o revigorare a tradiţiei printr-o trăire de esenţă spirituală”, a precizat Livia Drăgoi.
La vernisajul expoziţiei, care a avut loc ieri, a fost prezent şi înalt Preasfinţia Sa Mitropolitul Bartolomeu Anania, alături de personalităţi de marcă ale vieţii culturale clujene, cum ar fi criticul de artă Viorica Guy Marica. îPS a mărturisit celor prezenţi că este „un simplu” consumator de artă.
„Atunci când dau cu ochii de opera lui Botiş, am un sentiment ieşit din comun. Am senzaţia că sufletul lui se ascunde imediat în spatele retinei. Sunt în casa familiei lui de două, trei ori pe an şi întotdeauna vizitez atelierul. De fiecare dată văd că acolo chiar se munceşte. Nu e de mirare că în urma unui astfel de travaliu, care are la bază talent, rezultă astfel de opere”, a spus Mitropolitul Bartolomeu. Pictorul Teodor Botiş şi-a mărturisit bucuria de a se afla în prezenţa Mitropolitului care, potrivit pictorului, îi dă puterea de a începe totul de la capăt. El nu a ezitat apoi să mulţumească familiei lui şi, mai ales, soţiei, căreia, a spus artistul, cu siguranţă nu îi e uşor să fie soţie de pictor.
„Vreau să descriu acel moment de fericire, când la trei, patru dimineaţa mă trezeam şi pictam, aşteptând să se facă lumină să văd mai bine culorile”, a precizat Teodor Botiş. El şi-a exprimat tristeţea cauzată de lipsa unei săli unde să expună artiştii clujeni, existenţa cât mai multor galerii fiind o necesitate imperioasă pentru Cluj. Expoziţia poate fi vizitată până în luna ianuarie a anului care urmează.