16.000 de oameni la Gaudeamus

16.000 de oameni la Gaudeamus
Peste 16.000 de vizitatori s-au prezentat pe parcursul a cinci zile la standurile Târgului de carte Gaudeamus, desfăşurat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Standurile alocate s-au dovedit insuficiente pentru suprafaţa solicitată de expozanţi. Romanul “Dragostea în vremea holerei”, de Grabriel Garcia Marquez, a fost cea mai vândută carte.

Scriitorul Radu Ţuculescu, preşedintele de onoare al Târgului de carte Gaudeamus, s-a declarat mulţumit de ediţia a noua a târgului. “Am stat de vorbă şi cu editorii, iar aceştia au recunoscut că, deşi la început vremea nu a fost de partea lor, la urmă tot a ieşit bine”, a spus scriitorul clujean în timpul ceremoniei de închidere.

 După cinci zile de târg, a sosit şi vremea premiilor. Publicul cititor a votat pentru mai multe secţiuni. Aşa au fost alese premiile pentru edituri, pentru cărţi sau pentru presă. Distincţiile au fost decernate în cadrul festivităţii de închidere şi au fost înmânate de către preşedintele de onoare.

 Editurile care au luat trofeul Gaudeamus au fost Editura Humanitas – locul 1, Grupul Editorial Rao – locul 2, Editura Paralela 45 – locul 3. Premiile au constat în standuri gratuite cu suprafaţa de 3,6, respectiv 9 mp, ce vor fi acordate la ediţia viitoare.

 

Bătaie pe Garcia Marquez

 

Editura Humanitas nu a primit pentru prima oară un astfel de premiu, ea fiind desemnată şi în anii trecuţi, dar concurenţa cu Rao a existat dintotdeauna.

 “Premiul acesta arată că publicul ne iubeşte şi ne apreciază”, a declarat Aurora Morar, reprezentantul din Cluj al Humanitas. Ea a spus că încasările în urma târgului din acest an s-au ridicat la 15.200 de lei.

 “Aceasta este o sumă bună, deşi faţă de anul trecut au scăzut vânzările în toată ţara. Nu cred că aceasta înseamnă că oamenii nu mai citesc. Scăderea este motivată şi de apariţia altor edituri”, a mai spus Morar. Tot publicul a ales premiul pentru cea mai râvnită carte a târgului, acesta fiind “Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez, publicat de Editura Rao.

 

Depăşiţi de cererea de standuri

 

Potrivit bilanţului efectuat de organizatorii târgului, 78 de expozanţi au participat, de miercuri până duminică, la Gaudeamus. între aceştia au fost 31 de edituri româneşti, 34 de edituri străine, cinci instituţii de învăţământ, patru agenţii de difuzare de carte românească şi străină, doi producători şi distribuitori de materiale didactice şi tot două companii multimedia.

Bilanţul arată că spaţiul disponibil din acest an (350 mp de standuri) a fost insuficient, cererile de înscriere fiind mai multe decât suprafaţa alocată.

Târgul a fost vizitat pe parcursul săptămânii trecute de 16.500 de oameni. Pe parcursul manifestării au avut loc 42 de evenimente.

 în România, caravana Gaudeamus va mai ajunge în acest an la Timişoara, iar următoarea etapă a evenimentului va avea loc în perioada 30 aprilie – 4 mai.

 

 

Trofeul presei pentru ZIUA de Cluj

 

ZIUA de Cluj a obţinut, în cadrul Târgului Gaudeamus, Trofeul Presei, decernat în urma voturilor publicului. De asemenea, şi cotidianul Făclia de Cluj a primit acelaşi premiu.

 La secţiunea radio, premiul a mers la Radio Impuls, iar Televiziunea Română a câştigat premiul pentru secţiunea TV. în urma votului presei, trofeul Gaudeamus a fost câştigat de Grupul Editorial Art. Premiul Educaţia, acordat de către organizatori, a fost câştigat de Universitatea Babeş-Bolyai. Şi unii dintre vizitatori au plecat acasă cu premii, după festivitatea de închidere.

Astfel, Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Laura Ilinescu, iar alte premii, câştigate în urma extragerii finale a tombolei Gaudeamus, au fost luate de Anton Drăghici şi Diana Priscariu.

Comenteaza