Avalanşă de lansări şi bal mascat scriitoricesc

Avalanşă de lansări şi bal mascat scriitoricesc
Una dintre cele mai atractive lansări de carte din ultima perioadă a avut loc ieri la renumita cafenea-cofetărie Arizona, acum departe de boema culturală de altădată. Imediat după aceea, a avut loc primul bal mascat al scriitorilor clujeni.

Antologia de texte “Saeculum. Dincolo de nostalgii. Scriitori şi artişti plastici saeculişti”, apărută la editura Eikon, a strâns la Arizona un număr impresionant de scriitori “saeculişti”. Mişcarea literară Saeculum s-a născut în boema clujeană, la Arizona, dar apoi a migrat la Bistriţa şi Beclean, oraş unde o aventură spirituală de zeci de ani s-a terminat.

Scriitorul Cornel Cotuţiu, coordonatorul antologiei, a adunat texte ale celor mai importanţi scriitori, printre care Ion Mureşan, Ioan Groşan, Nicolae Steinhard, Radu Ţuculescu, Alexandru Vlad, Aurel Podaru, Zorin Diaconescu sau Cornel Cotuţiu. “Saeculum a fost o mişcare de idei care a făcut parte din societatea civilă din timpul comunismului, atâta câtă a fost. Un loc privilegiat al respiraţiei proaspete prin creaţie şi schimb liber de idei”, a spus scriitorul Ovidiu Pecican.

Cenaclul a fost infiltrat de Securitate, dar notele informative au fost de slabă factură. “Eu cred că aceste persoane au nişte probleme cu capul, dar nu sunt duşmănoşi, că nu au vorbit de posturi străine şi nici nu au vorbit de rău socialismul, ei se pare că habar nu au pe ce lume trăiesc...”, nota turnătorul “Matache”.

Scăpaţi de indiscreţiile cenzurii, saeculiştii au oferit culturii române poezii şi proze extraordinare, care au fost adunate în antologia lansată ieri cu fast la Arizona. Una din cele mai interesante mărturisiri de la lansarea de ieri a aparţinut lui Vasile Dîncu, deputat PSD, poet şi sociolog.

 “Acolo am cunoscut oameni extraordinari, dar am şi învăţat să... beau!” a spus Dîncu. “Dacă noi nu ne îngrijim de această mişcare, atunci bucureştenii nu o vor face. Istoria literară nu va menţiona Saeculum, dacă nu o facem noi”, a mai spus Dîncu.

 

Trubadur din Huedin

 

Imediat după lansarea de la Arizona, filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor (US) a lansat prima ediţie a Zilelor Prozei Clujene, la Hotel Napoca, ocazie cu care a fost prezentată antologia bilingă “Lumea fără mine. A vilag nelkulem. Prozatori contemporani clujeni”, apărută la editura Tinivar.

Antologia a fost îngrijită de poetul Molnos Janos. Tot ieri, US Cluj a oferit premii. Juriul compus din criticii Petru Poantă, Adrian Popescu şi Molnos Janos au decis ca premianţii să fie Oleg Garaz, Dora Pavel, Ovidiu Pecican şi Radu Ţuculescu (premiul Pavel Dan), respectiv Kyraly Laszlo şi Orban  Janos Denes (premiul Kos Karoly).

A urmat un bal mascat, dar concursul de măşti nu a avut ecou în rândul scriitorilor, care şi-au adus copiii deghizaţi. Senzaţia balului a reprezentat-o poetul Alexandru Jurcan, din Huedin, a cărui apariţie în chip de trubadur a smuls ropote de aplauze. Costumaţia lui Jurcan a fost utilizată de un apropiat al său la ultima ediţie a Carnavalului de la Veneţia.

 

Fără clujeni la Diverta

 

Compania Diverta a scos din rafturile librăriei Universităţii cărţile scriitorilor clujeni, pe motiv că acestea nu se vând şi ocupă prea mult spaţiu. în schimb, la librăria Libri a fost inaugurat “Raftul clujean”, de unde se pot cumpăra cărţi ale editurilor clujene.
Comenteaza