Cărţi pe bandă rulantă la Casa Universitarilor

Cărţi pe bandă rulantă la Casa Universitarilor
Cartea cuprinde editorialele publicate de ziarist în ultimii doi ani în cotidianul naţional ZIUA şi a fost prezentată în faţa unei numeroase audienţe de către preşedintele Colegiului Academic al UBB, profesorul Andrei Marga. Universitarul şi-a lansat, tot ieri, volumul “Relativismul şi consecinţele sale”. Ambele cărţi au apărut la Editura Presa Universitară Clujeană.

Lansarea volumului “Vremea hienelor” a fost precedată de discursul lui Andrei Marga şi de cel al poetului optzecist Ion Mureşan. “Citind tipul de jurnalism făcut de Octavian Hoandră, am simţit o ieşire din jurnalismul sterp, simpla înşiruire de evenimente. Semnatarul volumului, pe lângă continua autocultivare, care e o datorie a fiecărui intelectual, a reuşit să ofere diagnoze care s-au adeverit.

Printre ele, autorul a anticipat nerealizarea programului de guvernare al actualei puteri politice. Jurnalistul reuşeşte şi unele sintagme care au făcut epocă. Una din acestea este <>“, a spus Andrei Marga. Poetul Ion Mureşan l-a caracterizat pe autor drept un “editorialist care luminează evenimentele, le face comprehensibile pentru cititor.

Avem aici un prozator adevărat, ale cărui romane nu au avut ecoul pe care îl meritau. E şi autorul unor titluri excelente, e un spectacol să citeşti cuprinsul cărţii, unde abundă o serie de titluri atractive şi mai ales de impact”.

Octavian Hoandră a adăugat că “acum e momentul să le cer scuze celor pe care i-am criticat în editorialele din <>. Văd aici elita Clujului, magistraţi, medici, universitari, oameni de afaceri, personalităţi care lejer ar putea forma un guvern.

Sper odată cu domniile lor că vom ieşi din marasmul care ne înconjoară de 17 ani şi să ne simţim bine în România”. “Vremea hienelor” este al patrulea volum al autorului Octavian Hoandră, după două romane şi un volum de interviuri, şi este distribuit deja în toată ţara, în reţelele de librării Humanitas şi Diverta.

 

“Aproape de a închega un sistem”

 

Volumul filosofului Andrei Marga, “Relativismul şi consecinţele sale”, a fost prezentat de şeful Catedrei de Istoria Filosofiei a UBB, Vasile Muscă. “Andrei Marga este aproape de a închega un sistem, deşi el foloseşte sintagma de viziune filosofică. Ar fi o mare realizare pentru cultura noastră. Volumul este ca şi autorul său, solid, bine structurat, bine documentat şi care dă o analiză de clasă unei problematici extrem de actuale, relativismul”. Volumul se înscrie într-o mai largă preocupare a filosofului clujean de a conceptualiza relativismul ca un curent ideologic postmodern şi, mai ales, de a da un răspuns provocărilor acestuia. în acest moment, Andrei Marga este principalul autor român care oferă prin volumele sale despre relativism o expertiză în domeniul filosofiei contemporane.

Tot ieri a fost lansată şi broşura biologului clujean Vasile Cristea, intitulată “Religie şi ecologie. Pledoarie pentru un parteneriat”, care se doreşte a fi o meditaţie despre modul în care omul poate proteja natura.

La “maratonul literar” de ieri au participat, printre alţii, rectorul UBB, Nicolae Bocşan, rectorul UTCN, Radu Munteanu, politicienii Emil Boc, Marius Nicoară, Alin Tişe, Horea Uioreanu, Sorin Apostu, Steluţa Cătăniciu, Remus Lăpuşan, Ancuţa Abrudan, oamenii de afaceri Horea Ciorcilă, Dorel Goia, Sorin Dan, Eugen Bâlc, Liviu Florian, Vasile Leordean, Viorica Cristea, Mircea Buteanu, Adrian Griga, Marius Călugăr,  şi medicii Ioan Figan şi Mihai Frişan.

Comenteaza