“Consider un privilegiu faptul cã m-am nãscut la Cluj”
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Iul 2010, 11:28
- Cultură
- Ascultă știrea

ZIUA de Cluj: Cu ce v-aţi ocupat înainte de a ajunge director al ICR?
V.M: Sunt absolvent al Facultãţii de Litere a Universitãţii Babeş-Bolyai. Din perioada studenţiei pânã în 1983 am fost redactor al revistei culturale clujene Echinox, iar din 1981 membru al Uniunii Scriitorilor. în 1983 am devenit reprezentant al României în colegiul redacţional multinaţional al revistei Jazz Forum, editatã la Varşovia de Federaţia Internaţionalã de profil. Dupã 1989, am fost cooptat în redacţia revistei Steaua, iar din 1992 sunt conferenţiar la Academia de Muzicã “Gheorghe Dima” din Cluj, unde am fondat cursul de esteticã a jazzului. Pe acesta îl susţin chiar şi în condiţiile actuale, “navetând” de douã ori pe an între Atlantic şi Podişul Transilvan, conform exemplului luat de la regretatul meu amic şi magistru, Marian Papahagi.
ZIUA de Cluj: Care sunt misiunea şi politica ICR?
V.M:
Principala menire este promovarea culturii române în spaţiul lusitan. Sunt
adeptul unei mai bune cunoaşteri între naţiuni şi, ca o prioritate româneascã,
al unei cooperãri intense între naţiunile latine de pe glob. Deschiderea
filialei era necesarã, deoarece Portugalia reprezintã o punte între
ZIUA de Cluj: Credeţi cã imaginea românilor din Portugalia se va schimba?
V.M: Percepţia unei anumite etnii într-un spaţiu strãin este supusã unor miliarde de imponderabile, ceea ce face imposibilã coordonarea sau corijarea ei în mod programatic. La nivelul elitelor aceastã realitate e asumatã, dupã cum se vede şi din reacţia spectatorilor la evenimentele noastre. Fiind un idealist, sper ca ICRL sã contribuie activ la apropierea dintre cele douã naţiuni, situate la extremele lumii latine europene. Vãd în culturã un remediu contra prejudecãţilor ce viciazã relaţiile interumane, ca şi pe cele internaţionale.
ZIUA de Cluj: Care sunt cele mai importante acţiuni desfãşurate?
V.M: Sunt uimit de punerea în practicã a programelor, având în vedere cã totul a fost început de la zero, doar cu doi angajaţi. Dintre acţiunile noastre meritã a fi amintite “Colocviul Mircea Eliade”, ţinut chiar la centenarul naşterii celebrului istoric al religiilor - angajat al Ambasadei Române în Portugalia de-a lungul celui de-al doilea rãzboi mondial, turneul formaţiei de jazz în caracter românesc Trigon, festivalul filmului românesc organizat pe parcursul lunii iunie sau aducerea a douã capodopere de Constantin Brâncuşi la expoziţia “Dialogul avangardelor”.
ZIUA de Cluj: Simţiţi lipsa Clujului?
V.M.:
Consider un privilegiu faptul cã m-am nãscut la Cluj, unde sper sã mã ajute
providenţa sã şi mor. Apropo: frumosul cimitir din centrul urbei mele natale ar
merita o denumire fantast-poeticã precum cel din Lisabona – Cemitério dos Prazeres (“Cimitirul plãcerilor”).
Colegul meu, Horia Barna, directorul ICR din
ZIUA de Cluj: Care sunt planurile ICR din Portugalia?
V.M.: Ne aflãm la început de drum şi prefer sã nu mã lansez în promisiuni dificil de onorat. Intenţionãm sã menţinem o activitate constantã, comparabilã cu aceea desfãşuratã de suratele noastre din alte 15 ţãri. Prin acţiunile noastre vom încerca sã aducem o fãrâmã de acasã aici, la limita occidentalã a Europei.