Volumul “Mineriadele”, lansat ieri la Cluj, demonstrează manipularea
politică a minerilor români.
Minerii au fost manipulaţi politic de guvernările feseniste şi atraşi în jocuri politice care au dăunat grav imaginii României şi economiei. Aceasta este concluzia volumului “Mineriadele - între manipulare politică şi solidaritate muncitorească”, semnat de politologul Alin Rus şi lansat ieri la Librăria Universităţii.
Cele 600 de pagini de analiză a fenomentului complex reprezentat de mineriade sunt fără precedent în cultura politologică şi a istoriei mentalităţilor. Actualul volum semnat de Alin Rus, absolvent al Facultăţii de Filosofie al Universităţii “Babeş-Bolyai” şi masterand în antropologie culturală, a fost precedat de volumul “Valea Jiului, o capcană istorică”.
Rus nu este un novice care priveşte din exterior şi analizează rece.
Autorul este născut în Valea Jiului, la Vulcan, şi a lucrat doi ani ca electrician în mină. Cunoaşte din interior viaţa ortacilor care au distrus în cele cinci mineriade Bucureştiul şi imaginea României. Analiza lui Rus este necruţătoare pentru mediul politic şi se bazează pe o documentare de cinci ani în arhive, colecţii de ziare şi multe interviuri cu participanţi direcţi. Volumul este însoţit de o serie de fotografii sugestive din timpul celor cinci mineriade.
Mineriadele criminale
Rus trece în revistă, cronologic, evenimentele şi arată ca un entomolog manipulările la care s-au dedat diferite forţe politice pentru a-i aduce pe mineri la Bucureşti “să facă ordine”. Unul din cele mai interesante capitole este cel dedicat în întregime lui Miron Cozma, celebrul miner sindicalist aflat acum în închisoare.
La nivel politologic, volumul are un capitol întreg în care sunt expuse cele nouă teorii care descriu mineriadele: teoria frustrării relative, a identităţii marginale etc. Curioşii au la dispoziţie capitole întregi în care fiecare mineriadă este disecată, inclusiv grevele din Valea Jiului din august 1993 şi august 1994.
De la Karl Marx, la mineriade
Un excurs de istoria mentalităţilor, dar şi de imagologie este evidenţiat de ultimul capitol al volumului, IV, în care este prezentată imaginea minerilor din a doua jumătate a secolului XX până la opoziţia din anii ‘70 - ‘90 la adresa regimului comunist.
Deşi abundă de date bazate pe o documentare impresionantă, volumul lui Alin Rus este captivant ca un roman poliţist, scris cu acribie şi talent literar. De la atacul asupra membrilor partidelor istorice din 1990 până la înfrângerea definitivă a minerilor de la Stoeneşti, cartea lui Rus oferă o radiografie completă a unui fenomen unic în istoria postcomunistă a României.