Adio, Teatru!

Adio, Teatru!
Centenara instituţie a intrat în renovări interne, iar planul stabilit de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi conducerea teatrului arată că cel puţin doi ani aici nu vor avea loc piese de teatru, operă sau operetă. Echipa de actori va fi nevoită să joace în alte oraşe şi în spaţii neconvenţionale din oraş.

Un subsol de infern, cu tubulatura neschimbată de zeci de ani. Pereţi scorojiţi, de pe care cade vopseaua sau chiar părţi din tavan. Mobilier învechit, camere de actor nemodernizate. Astfel arată în prezent o bună parte din Teatrul Naţional Cluj  (TNC) şi Opera Română.

 Conform proiectului înaintat de aceste instituţii la minister, reparaţiile sunt obligatorii de mult timp, dar refacerea exterioară care a prevalat asupra celei interne a făcut ca lucrările să înceapă doar în aceste zile. Aceeaşi firmă care a refăcut şi exteriorul TNC, Romconstruct Holding SA din Bucureşti, va repara şi interiorul instituţiei. “Nu avem ce face, vom căuta să jucăm în altă parte şi sunt sigur că alte instituţii de cultură din oraş ne vor sprijini pentru că trebuie să jucăm în continuare”, a spus după ultima reprezentaţie din stagiune actorul Ionuţ Caras.

Finalul stagiunii i-a aparţinut renumitului regizor Andrei Şerban care a prezentat sâmbătă piesele “Don Juan în Soho” şi “Rock’n’roll”. “Avem o bună colaborare cu cei de la TNC şi sper să le putem da o mână de ajutor cât timp va fi închis TNC-ul”, a spus şi directorul Teatrului Maghiar, regizorul Tompa Gabor.

 

Teatru la Casa de Cultură

 

Clujul nu dispune de foarte multe spaţii unde să existe posibilitatea de a se juca teatru profesionist. Conducerea teatrului va angaja piese la Casa de Cultură a Studenţilor, unde se joacă frecvent piese de calibru ale teatrelor bucureştene, Teatrul Maghiar, subsolul Muzeului de Artă şi, pentru spectacolele studio, scena Casei Municipale de Cultură.

Unul din avantajele acestei situaţii este faptul că tânăra trupă de actori ai TNC va fi nevoită să joace în alte oraşe din ţară şi, astfel, se va naşte posibilitatea de a fi cunoscută mai departe decât perimetrul Clujului.

 

Proiect de 3 milioane de euro

 

Dacă refacerea externă a clădirii TNC a costat peste 1,5 milioane de euro, renovarea spaţiului interior va costa ceva mai mult, datorită refacerii atât a subsolului, cât şi a scenei, cu toată aparatura aferentă.

Costul total al reparaţiilor va fi de 3 milioane de euro, bani proveniţi de la MCC. Ministerul a obţinut fondurile de la Banca de Dezvoltare şi Reconstrucţie a Consiliului Europei în urma acceptării unui proiect amplu, care prevede restaurarea a peste 120 de instituţii de cultură din România, din mai multe domenii de activitate culturală (teatre, muzee etc.).

Comenteaza