Şerban învinge comunismul prin rock’n’roll

Şerban învinge comunismul prin rock’n’roll
Premiera naţională a piesei britanicului Tom Stoppard, “Rock’n’roll”, a fost aplaudată minute în şir, joi seara, la Teatrul Naţional Cluj (TNC). Piesa va fi astăzi jucată din nou, de la ora 19.00. “Rock’n’roll” încheie stagiunea la TNC, iar teatrul intră pentru doi ani în reparaţii interioare.

Noua piesă a lui Tom Stoppard, “Rock’n’roll”, care a fost pusă în scenă de regizorul Andrei Şerban şi Daniela Dima, este o piesă despre sisteme politice în Est şi Vest, în special despre dificultatea de a trăi în fiecare din ele. începe cu Primăvara de la Praga în 1968 şi se încheie cu Revoluţia de catifea şi căderea comunismului în Cehoslovacia, acţiunea alternând între Cambridge (Anglia) şi Praga.

“Acoperind aproape 25 de ani din istoria blocurilor de est şi de vest, «Rock’n’roll» spune povestea vieţilor unor oameni, surprinşi la răscrucea istoriei, afectaţi atât de schimbările politice, cât şi de fenomentul rock’n’roll”, spune Andrei Şerban despre piesa regizată de el în premieră naţională.

Discursul fascinant al lui Stoppard arată că nu există victorii facile, expune pericolul sistemelor închise şi al iluziei libertăţii atunci când, de fapt, doar se înlocuieşte un sistem rău cu un altul, mai spune Şerban.

Potrivit acestuia, piesa este remarcabilă prin faptul că, deşi atinge teme complexe şi dureroase, deşi deplânge eroziunea libertăţii în societate, îi lasă totuşi pe spectatori cu o stare tonică, datorită simţului umorului şi încrederii în spiritului uman, găsind speranţa în spiritul eliberator al rock’n’roll-ului.

 “Evident că e o evocare nostalgică despre istorie, iar azi rock-ul însuşi e pe cale de a deveni istorie”, a conchis regizorul.

 

Prestaţie memorabilă a lui Miriam Cuibus

 

Piesa regizată de Andrei Şerban şi Daniela Dima demonstrează încă o dată  valoarea trupei de actori a TNC. Sunt  greu de ales cele mai bune interpretări din piesa jucată joi la TNC, dar un plus faţă de actorii din “garda tânără” l-a reprezentat prestaţia actriţei Miriam Cuibus (profesoara de greacă veche Eleanor), extrem de stăpână pe rol şi mai ales expresivă, cea a Ilenei Negru (Lenka), a lui Petre Băciuiu (Max), Cătălin Herlo (Jan) sau a Patriciei Boaru (Alice).

Pletosul hippie, reporterul BBC, securiştii cehi sau reporterul BBC sunt alte exemple ale talentului lui Şerban de a crea personaje care rămân. Comedia în două acte “Rock’n’roll” este una din cele mai bune piese pe care Şerban le-a pus în scenă la Cluj, alături de “Don Juan în Soho” şi controversata “Purificare”.

Şerban va monta la Teatrul Maghiar de Stat piesa “Unchiul Vanea” de Cehov, care va avea premiera în septembrie.

Regizorul Andrei Şerban va primi astăzi, de la ora 10.00, la Casa Matei titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte şi Design (UAD). Ceremonia va fi condusă de rectorul UAD, pictorul Ioan Sbârciu.

Comenteaza