Festival internaţional pentru aniversarea Teatrului Maghiar
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Iul 2010, 11:42
- Cultură
- Ascultă știrea

Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Tompa Gabor, Dragoş Galgoţiu sunt o mică parte din numele de prestigiu care vor monta piese în viitorii doi ani la Teatrul Maghiar de Stat (TMS) din Cluj, a anunţat ieri conducerea instituţiei. Pentru că împlineşte 215 ani, TMS va organiza Festivalul Internaţional “Interferenţe”.
“Am ajuns la o piatră de hotar a acestei instituţii şi aici se vor întâmpla nişte lucruri care sperăm să facă istorie”, a spus directorul TMS, regizorul Tompa Gabor. Anul acesta, în 17 decembrie TMS împlineşte nu mai puţin de 215 ani de la înfiinţarea primei companii de teatru a unei minorităţi la Cluj.
în cinstea acestei
aniversări, TMS va realiza între 30 iunie şi 10 decembrie Festivalul
Internaţional de Teatru “Interferenţe”, iar pentru toamna anului viitor,
Festivalul Internaţional al Uniunii Europene a Teatrelor, în colaborare cu
Teatrul “L.S. Bulandra” din Bucureşti. Tompa Gabor a declarat că stagiunea
încheiată s-a soldat cu o creştere substanţială de spectatori, cu 5.100 mai
mult faţă de stagiunea precedentă. “Este îmbucurătoare o medie de 410
spectatori pe piesă jucată. De fiecare dată,
Noutăţile următoarei stagiuni sunt două piese celebre din repertoriul internaţional, “Unchiul Vanea” de Cehov şi “Ganni Schicchi” de Giacomo Puccini. Prima piesă este realizată de Andrei Şerban şi va avea la finalul lunii august două repetiţii cu public, iar a doua este creaţia lui Silviu Purcărete. “încă nu ştim care va fi prima premieră”, a spus Tompa.
“Criticii nu înţeleg teatrul meu”
Conducerea TMS a pregătit şi o surpriză ziariştilor, reuşind să îl aducă din culise, preţ de o jumătate de oră, pe renumitul Andrei Şerban, care repeta “Unchiul Vanea”.
familie adevărată,
de spirit, de dedicaţie pentru teatru. E o cultură teatrologică ce nu se poate
găsi nicăieri în
Mai bine s-ar lăsa, mai bine nu ar scrie. Ei trebuie să ne arate nouă noul, şi nu invers. Cu mici excepţii, mulţi nu înţeleg. Nu se poate să scrii, de exemplu, că actorii de la Naţionalul clujean au jucat în ultima piesă sub valoarea lor. Este un neadevăr”. Andrei Şerban a criticat dur situaţia din teatrul românesc: “Avem o criză a şcolii, nu mai avem mari profesori cum am avut eu ocazia să am, se fac la repezeală piese, lipsite de profunzime.
De aceea nici nu vine publicul la teatru. Sunt pentru un nou mod de a spune şi face teatru, unul care să propună teme profunde, să pună pe gânduri, să mişte. Eu încerc să nu mă repet deloc, să fug de stil cât mai mult”, a mărturisit Andrei Şerban, după care şi-a continuat repetiţiile la “Unchiul Vanea.”