Situaţia este complicată pentru că MCC a făcut două runde de concursuri pentru ocuparea postului de director după demiterea lui Piso, fără să ia prea mult în calcul posibilitatea ca procesele intentate să fie câştigate de acesta. Postul de director al MNIT este ocupat acum prin concurs de arheologul Viorica Crişan.
în prezent, muzeul nu are directori adjuncţi, aceştia renunţând la funcţii. Cu multe oprelişti din partea colegilor, actualul director Viorica Crişan a încercat să îşi formeze de la zero o echipă cu care să demareze o serie de investiţii urgente la MNIT: mansardarea muzeului, înfiinţarea unor noi proiecte atractive pentru a spori numărul de vizitatori, dar mai ales implementarea unei instalaţii moderne de climatizare în Lapidariu.
Ioan Piso s-a declarat în mod public împotriva activităţii directorului Viorica Crişan şi a echipei pe cale de încropire. “Nu mă cramponez de scaun. Dacă MCC mă va anunţa că trebuie să predau postul, îl voi părăsi. în rest, nu vreau să comentez orice afirmaţie a domnului Piso. MNIT are nevoie de o reformă profundă”, a spus Crişan.
în acest moment, fostul director Ioan Piso a anunţat deja telefonic conducerea MNIT că deciziile în ceea ce o priveşte pe Viorica Crişan sunt nule pentru că decizia Justiţiei este suverană. Regulamentele MCC prevăd o perioadă de 30 de zile până la rezolvarea acestor situaţii, însă ceea ce este prevăzut în sentinţă ca dată limită de reinstalare a fostului director prevalează faţă de orice regulament MCC.
Una peste alta, în curând, Piso îşi va recăpăta funcţia şi va putea să îşi formeze echipa de conducere, deşi – susţin sursele noastre - majoritatea istoricilor, atât din valul vechi, reprezentat de rivalul Alexandru Diaconescu, cât şi din cel format din tineri istorici reformişti, cum este Tudor Sălăgean, nu l-ar mai susţine.
Ambii au şi candidat, imediat după demiterea lui Piso, la funcţia de director, fiind învinşi de Viorica Crişan. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, aflat acum o lună într-o vizită de lucru la Cluj, a criticat situaţia de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, anunţând investiţii masive pentru refacere.
“Am văzut un perfect muzeu de secol IX, un muzeu ce poate fi conservat el însuşi, un muzeu cu bogăţii enorme, dar aflat într-o stare dezastruoasă. Vom investi urgent în refacere”, a spus ministrul Culturii. Muzeul nu beneficiază de sistem de încălzire performant, de acoperiş modern, iar spaţiile de depozitare a descoperirilor arheologice sunt improprii.
“Eu de mult nu am văzut aşa un muzeu. E haos total aici, inadmisibil. Totul e foarte învechit. Vom investi urgent, iar în cel mult un an acesta va trece în administrarea primăriei”, a mai afirmat Iorgulescu. Acesta a anunţat deja că va aloca 3.000.000 lei pentru modernizarea acoperişului şi a unor săli şi pentru o instalaţie climaterică modernă.