Mitropolitul: “Traversăm o criză religioasă”

Mitropolitul: “Traversăm o criză religioasă”
Ortodoxia trece printr-o criză de identitate, iar singura soluţie este un dialog al Bisericii cu laicii şi în special cu intelectualii care sunt parte din Biserică. Acesta a fost unul din mesajele pe care Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania, le-a rostit ieri la lansarea revistei “Tabor”.

Revista costă 10 lei, apare lunar şi este finanţată din abonamentele pe care fiecare parohie le-a făcut la solicitarea Mitropoliei. Fondatorul revistei, Mitropolitul Bartomeu, a povestit ieri greutăţile cu care s-a confruntat în conceperea revistei:

“După cum vedeţi, nu sunt complet refăcut după accidentul de la Nicula (de Revelion, îPS Bartolomeu Anania a alunecat pe scările îngheţate şi şi-a fisurat bazinul – n. red.), dar capul e limpede.

Am vrut să facem o revistă care să îmbine tradiţia cu modernitatea şi am pornit de la zero bani, zero lei. Primul număr din cele trei apărute a costat 20 de milioane de lei, cu ajutorul preoţilor care s-au mobilizat.

Până şi Patriarhul Teoctist m-a sunat că a citit revista şi a anunţat că se abonează Patriarhia.

Traversăm o criză religioasă, iar dialogul cu laicii, cu intelectualii, mulţi foarte valoroşi, este o necesitate”, a spus Bartolomeu Anania.

 

Dialog între generaţii

 

“Sunt o seamă de intelectuali care neagă tradiţia, mai cu seamă în literatură. Un nou curent literar îl neagă pe cel vechi. Nu te poţi realiza decât dacă negi tot ce a fost înaintea ta.

Pe de altă parte, tradiţia neagă modernitatea. Revista şi-a propus să realizeze un dialog între cele două generaţii, între cei care cultivă tradiţia şi cei care cultivă modernitatea”, a afirmat îPS Mitropolitul Bartolomeu.

în opinia acestuia, “Tabor” se doreşte un punct de contact între tradiţie şi actualitate, un spaţiu în care să se poată întâlni colaboratori din ţară şi din străinătate.

“Am dorit şi un dialog între clerici şi mireni, aceştia din urmă aparţinând, măcar prin botez, bisericii. Nu m-am familiarizat cu ideea unui dialog între intelectuali şi Biserică, ca şi când ar fi două entităţi care îşi vorbesc peste gard, deoarece, prin botez, ei sunt ai Bisericii”, a mai subliniat Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, adăugând că din conţinutul revistei vor face parte şi studii de istorie şi critică literară.

 Din colegiul de redacţie fac parte, printre alţii, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), Nicolae Bocşan, şi preşedintele Colegiului Academic al UBB, Andrei Marga. Revista va fi distribuită tuturor parohiilor de pe raza Mitropoliei.

 

Revistă cu program interbelic

 

“Avem o revistă cu un program de sorginte interbelică, ce va contribui la un anumit <>, cum spunea Eliade. <> nu va face politică, dar ne va invita să ne clădim interior.

Trecem printr-o criză de identitate pe care trebuie să o depăşim cu curaj, să ne asumăm un curaj spiritual”, au sunat cuvintele criticului şi istoricului literar Aurel Sasu.

în revistă publică studii panortodoxe intelectuali creştini precum Mircea Platon, pr. Ioan Ică jr., Bogdan Tătaru - Cazaban sau celebrul teolog grec Konstantinos Scuteris, iar unele secţiuni sunt deschise unor ştiinţe avansate cum ar fi bioetica.

Totuşi, revista nu atinge teme ale modernităţii ca homosexualitatea sau problema avortului, iar scandalul icoanelor este insuficient dezbătut. Una din cele mai importante reviste ortodoxe clujene, “Renaşterea”, va continua să apară în paralel cu revista Mitropoliei, “Tabor”.

Comenteaza