Doi foşti studenţi la Cluj, printre invitaţii "nopţii prozei româneşti" din Berlin

Doi foşti studenţi la Cluj, printre invitaţii
Doi foşti studenţi la Cluj se află printre invitaţii Institutului Cultural Român din Berlin, care organizează vineri seara, la Literaturwerkstatt Berlin, o „lungă noapte a prozei româneşti" intitulată „Ficţiunea provocării". Protagoniştii evenimentului sunt scriitorii Ioana Bradea, Dragoş Ghiţulete, Mitos Micleuşanu, Cosmin Perţa, Adina Rosseti şi Andrei Ruse.
">

Selecţia autorilor a fost realizată de scriitorul Răzvan Ţupa, iar Marius Chivu, Irina Petraş şi Nicolae Bârna s-au aflat printre criticii a căror părere a fost consultată în legătură cu tendinţele din proza actuală.


Lectura publică de la Berlin îşi propune să prezinte şase autori, între care doi clujeni, care reprezintă direcţiile prozei româneşti din ziua de azi. Fiecare autor va citi un fragment de 10-12 minute împărţit în două, însoţite de lectura fragmentelor în limba germană. Între cele şase momente ale serii spectatorii sunt invitaţi să discute cu autorii, care vor lua loc alături de public la mesele din sală .


În pauzele dintre lecturi vor fi proiectate clipurile lui Mitoş Micleuşanu, nimeni altul decât amfitrionul galei de închidere a festivalului Comedy Cluj din acest an, cu "Muzicile lăutăreşti filosofice". Invitaţii de vineri sunt Ioana Bradea, născută în 1975, la Bistriţa, absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, în cadrul Universităţii Bucureşti. Primul său roman, Băgău, apărut în 2004, la Editura EST, a obţinut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România şi a fost nominalizat la Premiul "Succesul anului" decernat de Asociaţia Editorilor din România în cadrul Târgului Internaţional de Carte organizat de Artexpo în iunie 2005. Adina Rosetti s-a născut în 1979, la Brăila. A absolvit în 2001 o facultate economică la Universitatea Româno-Americană, apoi un curs post-universitar de jurnalism la Universitatea Bucureşti. Dragoş Ghiţulete, născut în 1974, la Piteşti, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Este jurnalist, realizator de emisiuni culturale şi politice la Radio Romania Actualitati.
Mitos Micleuşanu s-a născut în 1972 în Bahcisarai, fosta URSS. A urmat cursurile Academiei de Arte Vizuale "Ioan Andreescu" din Cluj Napoca până când, în anul 4, a abandonat studiile.
Cosmin Perţa s-a născut în 1982 la Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babes-Bolyai" din Cluj- Napoca. Şi-a continuat studiile la Universitatea Bucureşti, a urmat studii de master în literaratură română contemporană.


Andrei Ruse s-a născut în 1985, în Bucureşti. A iniţiat mai multe proiecte online în domeniul cultural, printre care comunităţile Sketche (2006), Rocultura.ro (2008) sau Hyperliteratura.ro (2011) şi revista Boomlit (2010), de care se ocupă şi astăzi.

Comenteaza