SFÂNTUL SCAUN - Valoarea rugăciunii în viaţa Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea

SFÂNTUL SCAUN - Valoarea rugăciunii în viaţa Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea
În cadrul audienţei generale de miercuri, 9 mai a.c., Papa Benedict al XVI-lea le-a spus pelerinilor adunaţi în Piaţa San Pietro că a fost susţinut în timpul celor şapte ani ai săi de pontificat de rugăciunile oamenilor din întreaga lume:

"Încă din primul moment al alegerii mele ca Succesor al Sfântului Petru m-am simţit mereu susţinut de rugăciunea voastră, de rugăciunea Bisericii, mai ales în momentele mai dificile. Mulţumesc din inimă. (...) Rugăciunea constantă şi unanimă este un instrument preţios pentru a depăşi încercările care pot să apară pe drumul vieţii, pentru că faptul de a fi profund uniţi cu Dumnezeu ne permite să fim şi profund uniţi cu alţii".

Papa Benedict al XVI-lea a pregătit un discurs pentru această zi concentrându-se pe viaţa de rugăciune a Bisericii primare, continuând seria de învăţături pe care le-a oferit despre rugăciune. Alături de cei aproximativ 10.000 de pelerini, el a meditat episodul din viaţa predecesorului său, Sfântul Petru, care a fost eliberat din închisoare de un înger, înainte de a fi judecat la Ierusalim: "Forţa rugăciunii neîncetate a Bisericii se înalţă către Dumnezeu, iar Domnul ascultă şi săvârşeşte o eliberare inimaginabilă şi nesperată, trimiţându-l pe îngerul Său". Eliberarea lui Petru aminteşte atât de ieşirea evreilor din sclavia Egiptului, cât şi de învierea lui Hristos, a arătat Papa: "Este o invitaţie urgentă la urmarea lui Hristos: numai ieşind din noi înşine pentru a porni la drum cu Domnul şi a face voinţa Sa trăim adevărata libertate".

Sfântul Părinte a mai arătat că, deşi Petru s-a aflat "într-o situaţie atât de critică şi de mare pericol", Faptele Apostolilor ne spun că el dormea şi a fost trezit de un înger: "Este o atitudine care poate să pară stranie, dar care, în schimb, denotă linişte şi încredere; el se încrede în Dumnezeu, ştie că este înconjurat de solidaritatea şi de rugăciunea credincioşilor săi şi se abandonează total în mâinile Domnului. (...) Aşa trebuie să fie rugăciunea noastră: asiduă, solidară cu alţii, pe deplin încrezătoare faţă de Dumnezeu care ne cunoaşte în interior şi se îngrijeşte de noi". Papa Benedict al XVI-lea a concluzionat arătând că episodul eliberării lui Petru ne spune că "Biserica, fiecare dintre noi, trece prin noaptea încercării, dar vigilenţa neîncetată a rugăciunii este cea care ne susţine". De aceea, a explicat Sfântul Părinte, fiecare credincios trebuie să cultive o rugăciune "constantă şi încrezătoare", adresată Domnului care "ne eliberează de lanţuri, ne conduce pentru a străbate orice noapte de prizonierat care poate să se cuibărească în inima noastră, ne dăruieşte seninătatea inimii pentru a înfrunta dificultăţile vieţii, obstacolele, adversitatea, chiar şi persecuţia".

Ordinariatul catolic britanic, recunoscător pentru donaţia Papei

Ordinariatul catolic britanic pentru foştii anglicani a primit la începutul lunii mai o donaţie de 250.000 de dolari din partea Papei Benedict al XVI-lea. "Sunt recunoscător Sfântului Părinte pentru generozitatea şi sprijinul său", a declarat Mons. Keith Newton, capul Ordinariatului personal al Fecioarei de Walsingham.

Monseniorul, el însuşi fost Episcop anglican devenit preot catolic, a spus că darul Papei "este de mare ajutor şi o încurajare să continuăm să creştem şi să ne dezvoltăm viaţa noastră eclezială distinctă, căutând, în acelaşi timp, să contribuim la mai ampla lucrare de evanghelizare a Angliei şi Ţării Galilor". Arhiepiscopul Antonio Mennini, Nunţiul Apostolic al Vaticanului în Marea Britanie, a contribuit la obţinerea ajutorului financiar. El a declarat că darul Papei "este un semn clar al angajamentului său personal pentru unitatea creştinilor şi al locului special pe care Ordinariatul îl ocupă în inima sa". Nunţiul a subliniat nevoia continuării susţinerii, îndemnându-i "pe toţi cei care împărtăşesc viziunea Sfântului Părinte să-şi ofere ajutorul spiritual şi material pentru Ordinariat, în special în această perioadă de început". Înfiinţat în ianuarie 2011, Ordinariatul personal al Fecioarei de Walsingham a fost prima jurisdicţie formată ca răspuns la constituţia apostolică Anglicanorum Coetibus a Papei Benedict al XVI-lea. Documentul oferă anglicanilor o cale prin care să devină catolici, păstrându-şi, totuşi, părţi din propria tradiţie. De Paşti, în acest an, Ordinariatul britanic a primit peste 250 de anglicani la comuniunea deplină cu Biserica Catolică. Doi preoţi au fost hirotoniţi pentru această jurisdicţie în aprilie, iar un grup de diaconi au fost hirotoniţi de către Episcopul Alan S. Hopes în Catedrala Westminster, la 26 mai. Actualmente, Ordinariatul are aproximativ 1.200 de credincioşi şi 60 de clerici.

(catholica.ro)

 

Comenteaza