100 ani de la naşterea actorului Gregory Peck

100 ani de la naşterea actorului Gregory Peck
Născut pe 5 aprilie 1916, actorul este cunoscut în special pentru interpretarea din filmul ”To Kill A Mockingbird”, rol care i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Gregory Peck ar fi împlinit astăzi 100 de ani. Cât de multe bobine s-au așezat pe rafturile arhivelor de film în toți acești ani... Actorul a "jucat un rol cheie" în cinematografia americană postbelică, pe care a marcat-o prin zeci de roluri în filme cu succes de casă, devenind unul dintre cei mai apreciați actori ai tuturor timpurilor, conform Institutului American de Film.
Actoria nu a fost prima lui opțiune. Fiind student al Universității Berkeley din California, urmând studii pre-medicale, a fost cooptat de trupa de teatru și a început să joace în spectacole. Merge apoi la New-York unde face studii de actorie la Neighborhood Playhouse. In 1942 debutează pe Broadway în piesa "The Morning Star", de Emlyn Williams și, un an mai târziu, ajunge la Hollywood unde primește primul rol în film,''Days of Glory'' (1944).
Rolul avocatului Atticus Finch, din filmul "To Kill A Mockingbird"("Să ucizi o pasăre cântătoare"), ecranizarea controversatului roman al autoarei Harper Lee, îi aduce un premiu Oscar în anul 1963. Și-a construit o carieră actoricească consistentă, cu o paletă variată de roluri în diverse genuri cinematografice, fiind apreciat și recompensat cu premii la numeroase festivaluri de film. Printre filmele în care a jucat se numără "Tunurile din Navarone" (1961), "Promontoriul groazei" (1962) - cu un remake în 1991 (regia Martin Scorsese), "Arabesc" (1966), "Aurul lui Mackenna" (1969), "MacArthur" (1977).

A fost președinte-fondator al Institutului de Film American (AFI) și președinte al Academiei de Știință și Artă a Filmului, între 1967 - 1970, fapt pentru care, în 1968, academia i-a acordat premiul umanitar Jean Hersholt. S-a implicat în lupta împotriva cancerului, a fost președintele al Societății Americane de Cancer, dar și în cauze sociale, militând împotriva războiului și pentru respectarea drepturilor omului.
Peck a jucat alături de cele mai mari staruri ale Hollywood-ului ca Audrey Hepburn, Ava Gardner, Anthony Quinn.
"A arătat simplitatea unui mare om și măreția unui om simplu", a spus despre el Audrey Hepburn, partenera sa din reușita comedie "Vacanță la Roma".

Comenteaza