1.3 milioane lei costă reparațiile după Untold / Clujul a câștigat 45 mil. euro, iar 20% din participanți sunt străini

1.3 milioane lei costă reparațiile după Untold / Clujul a câștigat 45 mil. euro, iar 20% din participanți sunt străini
Untold 2019: Day one | Foto: Untold

20% din participanții la Untold 2019 sunt străini, iar orașul Cluj-Napoca a câștigat 45 milioane euro de pe urma festivalului. 

Festivalieri din peste 100 de țări. 45 milioane euro pentru Cluj

Din cei peste 372.000 de participanți la Untold 2019, organizatorii festivalului estimează că 20% sunt din județul Cluj, 20 % din străinătate, iar restul de 60% venind din toată România. Și anul acesta, la Cluj-Napoca, au fost prezenți participanți din peste 100 de țări precum, Anglia, Olanda, Franța, Belgia, Austria, Polonia, Ungaria, până la țări exotice cum ar fi Argentina, Brazilia, India, China.

"La o prima estimare, din cei peste 370.000 de participanți, cei 300.000 veniți din afara Clujului au cheltuit fiecare în medie, în cele 4 zile, cel puțin 150 euro, pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee etc. La un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeana, de peste 45 milioane euro. Acești bani se vor regăsi apoi în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat.  Bugetul festivalului, pentru ediția aniversară, a depășit suma de 16 milioane de euro", transmit organizatorii Untold. 

Reparații de peste 1.3 milioane lei 

Organizatorii Untold își asumă ca, pe lângă lucrările de reamenajare a Parcului Central, pe o suprafață de 10.000 mp, necesare în urma folosirii parcului în cele 4 zile, să facă și o extra-investiție în înfrumusețarea a altor peste 50.000 mp din parc. Investiția se ridică la peste 1 milion de lei.  "Aceste lucrări presupun schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, toaletare vegetație și până la amenajări peisagistice. Lucrările au fost deja începute, urmând a fi realizate până la finele lunii august 2019. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupa deja de lucrări", se arată într-un comunicat remis presei. 

Și pentru Cluj Arena, organizatorii festivalului și-au asumat să contribuie la păstrarea în condiții optime a gazonului. Procesul de înlocuire a porțiunilor de gazon afectate în urma festivalului, cât și a altor zone din teren, a început deja, urmând ca în maxim 1 săptămână lucrările să fie finalizate. Costurile se ridică la 370.000 lei. "Pe lângă lucrările de la gazon care au început încă de luni dimineață, odată cu eliberarea suprafeței de joc, organizatorii vor evalua alături de managementul Cluj Arena și eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc, urmând ca toate cheltuielile rezultate, să fie acoperite integral de către Untold, la fel ca și în anii precedenți", se mai menționează în documentul citat. 

Donații pentru Spitalul de Copii

Pe lângă toate aceste investiții, ce vor fi realizate în perimetrul de desfășurare al festivalului, Untold va continua să contribuie la dezvoltarea comunității, un prim exemplu fiind implicarea în îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a copiilor, din cadrul Spitalul de Copii Cluj-Napoca.

Participanții la festival au ocazia, anul acesta, să fie eroi ai copiilor, donând banii rămași pe brățara de festival până vineri, 10 august 2019. "Până în prezent fiind donați peste 21.000 lei, urmând ca suma finală, alături de alte contribuții ale festivalului, să fie folosită integral pentru nevoile spitalului mai sus amintit. Această acțiune vine să continue povestea începută alături de  jurnalistul clujean, Tudor Runcanu, care, în urmă cu 2 luni, trecând printr-o situație nefericită, a tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa aerului condiționat din Spitalul de Copii, dar și a altor neajunsuri. Organizatorii festivalului au rezonat foarte rapid cu mesajul lui Tudor, amplasând până la finele lunii iulie 2019, 16 aparate de aer condiționat și urmând ca până la finele lunii august să instaleze încă aproximativ 25 de aparate, în toate clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Investiția totală este evaluată la peste 30.000 euro". 

Motivați de aceleași gânduri pentru copii aflați în spitale, Untold a finalizat în 2019, alături de asociația Dăruiește Viață, și primele două camere sterile din Transilvania, la Clinica de Pediatrie Nr 5, secția de Oncologie. Investiția totală a fost de peste 100.000 euro, din care suma de 20.000 euro a provenit din donațiile participanților la festival.

Sponsor "U" Cluj 

Tot ca o dovadă a implicării în comunitatea locală, Untold continuă și în sezonul fotbalistic 2019-2020 să fie unul din sponsorii principali ai echipei U Cluj, susținându-i mai ndeparte în lupta pentru calificarea în Liga I. La nivel național, sunt deja renumite campaniile BAC de 10, prin care toți cei care iau nota 10 la Bac, participă gratuit la festival, dar și campania Blood Network. În acest an, campania de donare de sânge, a fost prezentă în toate centrele de transfuzie din țară, precum și în 9 din cele mai mari orașe din țară, prin caravana mobilă. Rezultatele au fost extraordinare, sângele donat salvând sau urmând să salveze, peste 5.000 de vieți.

Untold 2019 a avut loc în perioada 1-4 august și a adus peste 200 de artiști, între care Robbie Williams, Armin van Buuren, Martin Garrix, Dimitri Vegas&Like Mike, Steve Aoki. Fanii festivalului se pot înregistra deja pe untold.com, pentru a fi primii care vor putea cumpăra abonamente la preț special pentru ediția din anul 2020.

Comenteaza