70 de ani de la deportarea evreilor din Huedin

70 de ani de la deportarea evreilor din Huedin
În urmă cu 70 de ani, străzile Huedinului au fost ocupate de jandarmi şi politişti maghiari care i-au forţat pe evrei să-şi părăsească locuinţele.

Oamenii au fost duşi în ghetoul din Cluj, iar apoi îmbarcaţi în trenuri cu destinaţia Auschwitz. Ieri a avut loc prima ediţie a Zilei Comunităţii Evreieşti din Huedin.

Bridget Schvartz, nepoata unuia dintre supravieşuitorii Holocaustului, vizitând lagărele de la Auschwitz şi Birchenau se întoarce în timp la ceea ce s-a întâmplat: „Vagoanele de vite în care au fost îmbarcaţi evreii din Huedin ajung la destinația lor finală... rampa de la Auschwitz. Selecţia între cei destinaţi vieţii şi morţii începe imediat.

Toţi cei din Huedin destinaţi crematoriului sunt eliminaţi într-o singură gazare, astfel că cea mai mare parte a comunităţii evreieşti din Huedin a încetat să existe în câteva minute. M-am oprit la Birkenau la intrarea crematoriului Nr 2, unde cu 70 ani mai devreme milioane de oameni îşi găsiseră sfârşitul, fără a putea da vreun sens unor cifre care copleşesc imaginaţia, peste un milion și jumătate de evrei, 1.200 doar din oraşul acesta, femei, bărbaţi si copii, toţi gazaţi şi arşi fără milă".

Din Huedin au dispărut 1.200 de evrei înregistraţi într-un recensământ din acea perioadă. Azi nu mai există nici un evreu declarat oficial.

Ziua Comunităţii Evreieşti din Huedin a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative, apoi a avut loc o expoziţie cu fotografii ale oraşului vechi şi s-a încheiat cu lansarea cărţii "Memento. Memorialul evreilor din Huedin" scrisă de Marius Fărcaş. Formaţia Mazel Tov a oferit un moment de dans tematic inspirat de istoria Holocaustului.

Etichete
Comenteaza