9.000 de spectatori la Festivalul Internațional „Puck”

9.000 de spectatori la Festivalul Internațional „Puck”

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” a reunit la spectacolele și evenimentele din program nu mai puțin de 9.000 de participanți.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” a avut loc, între 15 și 19 octombrie, pe scenele principalelor instituții de spectacol din Cluj-Napoca. Timp de cinci zile au fost prezentate 34 de spectacole din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj, dar și din țări precum Ungaria, Franța, Olanda, Georgia și Ucraina.

Între noutățile ediției s-a numărat proiectul „Întâlnirea studenților păpușari”, realizat împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Concret, studenți ai facultăților de teatru din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj au evoluat pe scena celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Păpuși și Marionete „Puck”.

În cadrul acestei ediții au avut loc două lansări de carte. Este vorba de Volumul „Însemnări de pe lacul tulburat – Versuri”, de Slobodan Marković,  dar și de„Monografia Kovács Ildikó – regizor de teatru de păpuși”. Un alt moment important al festivalului a fost „Festivaluri în dialog”, manifestare la care au luat parte personalități ale teatrului de păpuși și marionete din Canada, Turcia, Ungaria, Germania, Serbia, Marea Britanie și România.

Gala acordării premiilor celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” a avut loc vineri, 19 octombrie 2018, la Teatrul „Puck.

O altă noutate a ediției  care tocmai s-a încheiat a constat în introducerea a două noi premii, purtând numele a două personalități care au marcat istoria Teatrului „Puck”. Este vorba de Premiul special pentru excelență vizuală „Mona Marian”, acordat trupei Exuvia, ‘T Magisch Theatertje din Maastricht, Olanda și de premiul special „Kovács Ildikó”, cu care a fost distins spectacolul „Romanul nepublicat” al Uniunii Independente a Păpușarilor „Nike” din Tbilisi, Georgia.

Premiile Festivalului Internațional „Puck” 2018

Juriul ediției a fost format din: Slobodan Markovic, Raluca Tulbure, Andreea Chindriș, Zsuzsa Szebeni și Claudiu Groza a acordat următoarele premii:

Premiul pentru Cel mai bun spectacol: O poveste japoneză, Teatrul „Luceafărul” Iași 

Premiul pentru regie: Irina Niculescu, pentru spectacolul O poveste japoneză, Teatrul „Luceafărul” Iași
Premiul pentru scenografie: 
- The Adventures of Hotzenplotz, „Bóbita” Theatre, Pecs, Hungary 

Premiul pentru muzică ex aequo: 
- Exuvia, ‘T Magisch Theatertje, Maastricht, Netherlands 
- The Adventures of Hotzenplotz, „Bóbita” Theatre, Pecs, Hungary

Premiul pentru dramaturgie: Ema Stere, pentru scenariul spectacolului Muzicanții din Bremen, Teatrul de Animație „Țăndărică” București

Premiul pentru păpuși/ puppet design:
- Fiul muzicantului și dracii - Teatrul de Păpuși Brighella. Trupa “Harag Gyorgy”, Satu Mare. 
Premiul de: 
- mânuire: Liliana Mavriș-Vârlan, pentru rolurile din spectacolul O poveste japoneză, Teatrul „Luceafărul” Iași 
- interpretare: Stéfán Bodor Mária, pentru rolurile interpretate în spectacolul Prințul Fericit, Teatrul „Szigligeti”, Trupa „Lilliput” Oradea

Diplomă pentru mișcare scenică Lights Souls – Quartet Dekru, Ukraine
Diplomă pentru expresivitatea ludică, Opera Opaque - Plexus Polaire, France.

Premiul pentru management cultural a fost acordat de către directorul Festivalului Puck domnului Călin Mocanu, directorul Teatrului „Țăndărică”, pentru promovarea artei păpușerești în România și în lume.

 

Etichete
Comenteaza