Accident aviatic cu 20 de morți, ținut ascuns de autoritățile române

Accident aviatic cu 20 de morți, ținut ascuns de autoritățile române

În 4 februarie 1970, un avion de linie al Tarom, care circula deasupra României, s-a prăbușit în zona muntelui Vlădeasa.

Pe 4 februarie 1970, o aeronavă Tarom, AN 24, care plecase din Bucureşti cu destinaţia Oradea, cu 21 de oameni la bord, s-a prăbuşit în apropierea cătunului Frăsinet, din Munţii Vlădeasa, la marginea judeţului Cluj. 20 de oameni au murit. Mulţi dintre ei ar fi putut fi salvaţi dacă autorităţile nu ar fi fost impasibile la accident şi ar fi trimis echipe de salvare în zona prăbuşirii avionului. 

De fapt, autorităţile i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în zăpadă şi în frig. „Opt au fost în viaţă după momentul impactului, iar trupurile găsite, multe dintre ele, au fost găsite aproape intacte. Autopsiile au relevat că cei opt oameni au murit ulterior impactului, din cauza frigului. De ce? Pentru că trei zile după accident perimetrul a fost închis”, a spus jurnalistul Adrian Crio pentru digi24. Comandantul aeronavei era unul dintre piloţii lui Nicolae Ceauşescu şi care nu făcea în mod normal curse de linie!

Aurora Pop, o doamnă care şi-a pierdut soţul în acel accident aviatic, a povestit peste ani pentru clujeanul.gandul.info cum autorităţile au încercat să ascundă tragedia. Când a observat că avionul are întârziere, a sunat la aeroport, la Tarom, dar s-a lovit numai de refuzuri. A aflat vestea după trei zile, când a văzut o ştire a agenţiei Agerpres care anunţa accidental aviatic.

Bărbatul ei ar fi putut fi salvat: “El nu avea decât o rană superficială la tâmplă, în schimb mâinile îi erau chircite, indiciu al morţii prin hipotermie”, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza