Actori de teatru din patru ţări au inventat o limbă comună la Cluj

Actori de teatru din patru ţări au inventat o limbă comună la Cluj
Un atelier cultural care face parte dintr-un proiect internaţional de teatru cu finanţare europeană a fost prezentat săptămâna trecută la Cluj.

Atelierul este organizat de Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) şi a avut loc la Cluj, în Casa Tranzit, şi face parte din proiectul internaţional Emergency Entrance („Intrare de urgenţă"), cu participarea trupelor Teatrelor Naţionale din Atena, Graz, Teatro Garibaldi din Palermo şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, toate membre ale UTE.


Proiectul va rezulta în şase producţii, care dezbat problemele cu care se confruntă societatea zilelor noastre: migraţia, munca ilegală, prostituţia, înstrăinarea.

La prezentarea proiectului, de sâmbătă, publicul a avut ocazia să vadă şi „produsul final" al workshop-ului de o săptămână: o scenă de 20 minute, bazată pe improvizaţie, cu participarea tuturor actorilor implicaţi în acest proiect. „Actorii au dărâmat barierele lingvistice inventând o nouă limbă
. Timp de o săptămână, cât au lucrat împreună la Cluj, ei şi-au dezvoltat o meta-limbă comună. În timpul „spectacolului" s-a vorbit pe această limbă, compusă din cuvinte neînţelese de nimeni - şi totuşi, mesajul producţiei a fost perfect inteligibil pentru toţi membrii publicului", explică reprezentanţii Teatrului Maghiar de Stat.

Proiectul final, care combină cele şase spectacole, va fi prezentat la Graz, în ianuarie 2012, în cadrul Festivalului „Emergency Entrance".

 

Comenteaza