Actorii clujeni se “încălzesc” la festivaluri internaţionale

Actorii clujeni se “încălzesc” la festivaluri internaţionale
Agendă încărcată pentru toate teatrele clujene în această vară: Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar şi Teatrul de Păpuşi şi-au făcut bagajele pentru străinătate.

Teatrul Naţional “Lucian Blaga”, cel Maghiar de Stat, dar şi Teatrul de Păpuşi “Puck” participă în perioada următoare la festivaluri internaţionale de profil. Trupa teatrului maghiar interpretează piesa “Născut pentru niciodată” la festivalul de Teatru de la Avignon, Teatrul Puck merge în Spania cu spectacolul “Motanul vrăjitoarei”, iar “Purificare”, pus în scenă la Teatrul Naţional, a fost invitat la festivalul de la Santander.

 

Primul dintre teatrele clujene care a început seria de participări din această vară la festivaluri internaţionale este Teatrul Maghiar, care în perioada 7 – 30 iulie va reprezenta ţara la cea de-a 63-a ediţie a  festivalului de Teatru de la Avignon. Aici, reprezentaţia, după un text al lui Visky Andras, regia Tompa Gabor, va fi jucată  nu mai puţin de 23 de ori.

 

Teatrul de păpuşi Puck a fost invitat între 25-26 iulie la cea de-a 16-a ediţie a festivalului Verile oraşului – Titirilandia din Madrid, dar şi la Gala teatrelor de păpuşi în aer liber, ediţia a 5-a, din Mostoles, oraş din comunitatea Madrid, cu piesa “Motanul vrăjitoarei”, de Korky şi Thomas, regizată de Decebal Marin. Piesa va fi jucată de 3 ori, la iniţiativa Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid.

 

 Conform spuselor reprezentanţilor de la Puck, cele două manifestări din Spania sunt în prim-planul festivalurilor internaţionale adresate publicului tânăr şi foarte tânăr. “Prezenţa teatrului Puck la cele două festivaluri se înscrie în strategia de promovare a valorilor contemporane româneşti, a teatrului de păpuşi şi marionete, marcând o premieră românească într-unul din cele mai vizibile şi de succes festivaluri din Madrid”, se arată într-un comunicat remis de Teatrul Puck.

 

Chiar dacă în vara aceasta trupa oficială de actori se află în vacanţă, Teatrul Naţional “Lucian Blaga” a fost invitat la festivalul internaţional de la Santander, care va avea loc în luna octombrie. Spectacolul care a impresionat şi care a atras atenţia este “Purificare”, de Sarah Kane, în regia lui Andrei Şerban, un spectacol controversat, dar cu şase nominalizări la ediţia din 2007 a premiilor UNITER.

 

“Purificare” a câştigat două premii la Gala Uniter de la Sibiu şi a fost cel mai mediatizat spectacol din ultimii ani al Teatrului Naţional Cluj (TNC), sub comanda criticului literar Ion Vartic. Textul dificil, la limita suportabilităţii uneori, dar mai ales jocul bun al tinerei echipe de actori au atras atât curiozitatea presei, cât mai ales pe cea a publicului.

 

Comenteaza