Actorul de Oscar, Levente Molnar, din nou pe scenă, la Cluj

Actorul de Oscar, Levente Molnar, din nou pe scenă, la Cluj
Spectacolul "Victor sau copiii la putere", în regia lui Silviu Purcărete, revine în programul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, cu Levente Molnar în distribuţie

"Victor sau copiii la putere" a câștigat în anul 2014 premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului.
La realizarea producției au contribuit scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli (colaboratori permanenţi ai lui Silviu Purcărete), precum şi coordonatorul muzical Katalin Incze G., asistentul de regie István Albu şi asistenţii de scenografie Petre-Tiberius Trifan și Vladimir Iuganu. Din distribuţie fac parte actorii: Áron Dimény, Zsolt Bogdán, Emőke Kató, Csilla Varga, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Andrea Vindis, József Biró, Enikő Györgyjakab, Levente Molnár.

Piesa suprarealistă a lui Roger Vitrac a fost pusă în scenă pentru prima oară, în 1928, de Antonin Artaud la Comédie des Champs-Élysées, o satiră caustică la adresa burgheziei, cu un text dificil, jocuri de cuvinte, anticipând teatrul absurd de mai târziu. „Piesa este foarte complicată, probabil că nici n-a fost înţeleasă vreodată şi probabil că nici nu va fi înţeleasă. E o provocare permanentă şi de nerezolvat", spunea regizorul Silviu Purcărete despre propriul spectacol „Personal, cred că nici nu va fi posibil acest lucru. A fost pusă în scenă de multe ori, dar nu a avut succes. Nu ştiu dacă vom întrerupe tradiţia de data asta." iar, criticul de teatru Monica Andronescu scria despre spectacol: "Și dintr-odată totul o ia razna. Atmosfera degenerează într-una de coșmar, într-o zonă de absurd terifiant care crește amețitor până spre sfârșitul spectacolului. Silviu Purcărete pedalează pe acest absurd jonglând cu imagini de o poezie coșmărescă și reușind să-l ducă în final în această zonă a tragediei imposibile, emblematică pentru epoca noastră. Fiecare dintre scene surprinde metamorfozarea bizară a personajelor, răsturnarea planurilor, copilăria transformată în dictatură, felul cum jocul „copilăresc" și cruzimea „copilărească" întorc lumea pe dos, schimbând raporturile de putere."

Spectacolul va fi urmat de decernarea premiului itinerant Bánffy Miklós care fi acordat de către de Consiliul Artistic al Teatrului actorului Áron Dimény pentru rolul lui Victor. Premiul Bánffy Miklós se acordă în fiecare stagiune și este sprijinit de Galeria Quadro.

De asemenea, după momentul festiv, în foaierul de la etaj al Teatrului, va avea loc primul Livingroom din acest an, pe parcursul căruia Csilla Albert și Balázs Bodolai vor dialoga cu Áron Dimény. Bucatele vor fi pregătite de Júlia Laczó și Attila Orbán, iar muzica de Szabolcs Balla, Loránd Farkas, András Szép și Gábor Viola.

Primul spectacol este programat vineri, 29 ianuarie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat (format studio).

 

Comenteaza