Actriţa clujeană Hilda Péter, laureată la Premiile Gopo

Actriţa clujeană Hilda Péter, laureată la Premiile Gopo
Hilda Péter, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, a fost desemnată “Cea mai bună actriţă” la Gala Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul “Katalin Varga”.

 Actriţa Hilda Péter le e cunoscută clujenilor prin rolurile jucate pe scena Teatrului Maghiar din Cluj: Sonia din “Unchiul Vania”, regizat de Andrei ªerban, Ciesca din “Gianni Scchicchi”, montat de Silviu Purcărete, sau Irina din “Trei surori” al lui Tompa Gabor. Hilda este însă şi actriţă de film, iar debutul său pe ecrane, cu “Katalin Varga”, în regia lui Peter Strickland, i-a adus recunoaşterea internaţională la cele mai prestigioase festivaluri din lume. Duminică seara, la Gala Premiilor Gopo, actriţa clujeană a primit premiul pentru “Cea mai bună actriţă în rol principal”. Comunitatea cineaştilor români i-a confirmat astfel performanţa profesională.

 

“Katalin Varga” a fost lansat în primăvara lui 2009, ca o coproducţie româno-britanico-maghiară, având ca producător principal casa de filme Libra a lui Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

 

Regizorul britanic Peter Strickland şi-a turnat filmul în Carpaţii Transilvaniei, subiectul fiind inspirat chiar de mitologia locală. Katalin Varga e o femeie care călătoreşte împreună cu fiul ei pentru a se răzbuna pe bărbaţii care au violat-o cândva. Filmul a cucerit publicul şi critica prin atmosfera sa dramatică şi picturală de mare expresivitate. Valoarea peliculei a fost confirmată prin premiile “Ursul de Argint”, obţinut la Festivalul de Film de la Berlin, “European Discovery of the Year” la European Film Awards, “Marele Premiu” la Festivalul de la Copenhaga sau “Cel mai bun film străin” la Festivalul de la Calgary.

 

Hilda Péter a fost nominalizată la “Premiul de Debut” al British Independent Film Awards şi premiată la festivalurile de film de la Bruxelles şi Antalya. Pelicula lui Strickland a participat la festivalurile de film de la Karlovy Vary, Zürich, Melbourne, Montreal, bucurându-se de succes şi în cinematografele din Franţa sau Marea Britanie.

 

Criticii străini au apreciat superlativ filmul şi interpretarea actriţei clujene. “Hilda Péter este încântătoare în rolul principal, dându-i lui Katalin o energie imprevizibilă, uneori sălbatică, şi făcându-ne să ne punem întrebări despre caracterul ei de-a lungul întregului film”, a scris după premiera de la Berlin a filmului portalul de cinematografie Screen Daily. “Hilda Péter e superbă în rolul mândrei Katalin, dorindu-şi ispăşirea, dar căutând şi să se răzbune”, notează Alison Rowat în The Herald. “Actriţa de teatru Hilda Péter este o reală descoperire în rolul lui Katalin Varga, cu un joc de atent controlată intensitate”, apreciază cronicarul de la film4.com.

 

“Am fost şi eu surprinsă de succesul filmului, mai ales că la un moment dat nici nu ştiam dacă o să-l finalizăm, din motive financiare”, a declarat Hilda Péter pentru ZIUA de CLUJ. “Eram chiar împăcată cu ideea că nu va fi terminat, pentru că m-am simţit foarte bine la filmări. După ce Oana şi Tudor Giurgiu s-au implicat în producţie, eram mulţumită că va rula măcar la TIFF şi îl vor vedea câţiva oameni. Abia când am fost anunţată că voi fi premiată la Bruxelles, am realizat că mi se poate şi mie întâmpla aşa ceva. Acum, filmul are viaţa lui”, a mai adăugat actriţa.

 

 Succesul cu “Katalin Varga” i-a adus Hildei Péter noi angajamente cinematografice. Anul trecut, ea a lucrat cu regizoarea maghiară Judit Elek la filmul “Visszateres” (“întoarcerea”), iar în prezent are discuţii pentru alte proiecte cinematografice.

 

Premiu pentru un “ex-clujean”

 

Printre laureaţii Premiilor Gopo se numără şi regizorul de scurtmetraj Tudor Jurgiu, care a studiat un an la Cluj. “Am făcut teatrologie, care mi-a alimentat apetitul pentru film. Doream să fac film încă din liceu, dar anul petrecut la Cluj a fost un mic refugiu care m-a ajutat. Am citit foarte mult, am acumulat foarte mult la Cluj”, a spus regizorul premiat pentru filmul “Nunta lui Oli”.

 

Comenteaza