Altfel de “Urbi et Orbi”

Altfel de “Urbi et Orbi”
Compania de teatru Urbán András din Serbia a performat joi seara, la Fabrica de Pensule, într-un spectacol despre vinovăţie şi falşi apostoli.

“Urbi et Orbi”- întocmai ca binecuvântarea papală adresată oraşelor şi lumii la ocazii solemne- - este un spectacol despre care publicul a fost avertizat: dur până la cruzime, nerecomandat minorilor sub 16 ani. în realitate, viziunea regizorală a adus, joi seară, pe scena Studioului de la Fabrica de Pensule, patru personaje-simbol ale culpabilizării forţate prin diverse modalităţi şi coduri sociale şi religioase.

 

“Povestea” spectacolului imaginat într-un decor minimalist este aceea a unor oameni dezbrăcaţi de inhibiţii, care se lasă (sau se oferă) a fi interogaţi live şi inchizitorial de “vocile” raţiunii şi bunului-simţ (aşa cum sunt ele înţelese sub aspectul convenţiilor sociale), într-o parodie dureroasă a emisiunilor de tipul “Jerry Springer Show”.

 

Rând pe rând, cei patru actori se aşază pe un scaun al infamiei, fiind forţaţi, prin întrebări uneori violente, alteori în batjocură sau corecte politic, să recunoască şi să îşi dezvăluie secretele murdare. în faţa spectatorilor, care nu ştiu dacă să râdă sau să se ruşineze, personajele aruncă zarurile: o tânără, probabil molestată sexual în copilărie, obişnuieşte să se masturbeze, fiindu-i frică, de altfel, de contacte umane, un profesor de şcoală generală pedofil violează o elevă de 11 ani, un obsedat de propria persoană şi o nimfomană vulgară se destăinuie, aruncând povara complicităţii asupra celor din sală. Nimeni nu e ceea ce pare a fi, religia şi habotnicismul nu oferă soluţia sau iluzia salvării, iar, oarecum patologic, sentimentul de vinovăţie nu există decât analizat “la rece”.

 

în ciuda subtitrării în engleză a textului vorbit în limba maghiară, mult din forţa dramatică s-a pierdut, dat fiind faptul că improvizaţia a fost esenţială în jocul actorilor. Cu toate acestea, publicul a stat la coadă în speranţa unui loc în sală la cele două reprezentaţii succesive. Rolurile principale au aparţinut actorilor Márta Béres (Móni) Andrea Erdély (Zsuzsi), Imre Elek Mikes (Zoltán), árpád Mészáros (Tibor), spectatolul  fiind premiat la mai multe festivaluri internaţionale.

 

Comenteaza