"American Dream" la Braunschweig, Germania

Un spectacol clujean a fost selectat la Festivalul European pentru tineri regizori de la Braunschweig, Germania.

S-a încheiat a cincea ediție a Fast Forward, Festivalul European pentru tineri regizori. Timp de patru zile, la Braunsweig, au putut fi văzute spectacole propuse de tineri regizori din şapte ţări europene selectate de curatorul Barbara Engelhardt. Câștigătorului i se oferă șansa de a monta o piesă la Staatstheater în următoarea stagiune.

Printre cele şapte spectacole alese să participe se află "American Dream", o producție realizată după textul Nicoletei Esinencu, pusă în scenă de regizoarea Leta Popescu, a cărei premieră a avut loc anul acesta la Teatrul Național din Cluj. Un spectacol interactiv, un performance în care actrițele Diana Buluga, Alexandra Tarce, Sânziana Tarţa îmbină teatrul cu muzica, dansul și arta video. Este o temă actuală, prezentă în contextul european recent și nu numai.

"American Dream" este expunerea, în adevărata ei lumină, unei realități trăite fizic, dincolo de ce iți oferă pe toate căile industria de vise, marketingul politic invelit în staniol strălucitor, dar rece și tăios. Și pentru că vărsta la care visele domină realul este cea a tinereții, eroina care urmează să constate că visele sunt uneori doar mici coșmaruri coafate și imbrăcate frumos, este o tânără actriță, gata să urce pe scena mare și promițătoare numită America. Însă, în culise, o așteaptă realități dezamăgitoare care, în cele din urmă, o trimit acasă, într-o societate oarecum opusă, dar a carei "jocuri" sunt la fel de dure, diferă, poate, doar limba şi culorile steagurilor.

"Atâta timp cât ne întrebăm cu ce sunt moldovenii superiori uzbecilor, putem să ne întrebăm și cu ce sunt românii superiori moldovenilor. Putem să mergem mai departe cu întrebările asupra superiorității oricărei națiuni față de o alta. Răspunsul ar trebui să ne liniștească: cu nimic", spune Leta Popescu, regizorul spectacolului.

Spectacolul pune sub reflectoare profilul cetățeanului universal, tânăr, gata să pornească la drum în căutarea identității și a mijloacelor de a-și realiza visele alimentate, încă din copilărie, prin toate canalele de propagandă. Concluzia este destul de pesimistă, oriunde am fi, rămânem nişte pioni într-un joc de Monopoly.

 

Comenteaza