Amintiri de pe Ada Kaleh, insula pierdută, rememorate la Biblioteca Judeţeană

Amintiri de pe Ada Kaleh, insula pierdută, rememorate la Biblioteca Judeţeană
Clujenii sunt invitaţi să facă o excursie înapoi în timp până în 31 mai şi să-şi reamintească atmosfera boemă de pe insula Ada Kaleh, pierdută sub ape după consrtucţia hidorcentralei Porţile de Fier.

Totul se va întâmpla la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", unde Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu vor prezenta fotografii inedite cu crâmpeie de viaţă de pe acest paradis pierdut aflat cândva pe Dunăre.

"Mireasma de dulceaţă de trandafiri sau smochine, diversele sortimente de rahat, braga şi cafeaua la nisip au încântat vizitatorii, iar mica fabrică de ţigarete de pe insulă era celebră pentru calitatea tabacului, Casele Regale ale României şi Marii Britanii aprovizionându-se de aici în perioada interbelică", afirmă ei.

Însemnând în limba turcă "insula cetate", Ada Kaleh a aparţinut României din 1920 până în 1970, când a fost acoperită de apele Dunării după construirea barajului şi a hidrocentralei de la Porţile de Fier 1. Celebră pentru clima blandă şi delicatelese turceşti, insula a fost descrisă de cei care au vizitat-o ca fiind un paradis terestru.

 

Comenteaza