Angajaţii din muzee şi biblioteci, în grevă japoneză. Proteste și la Cluj

Angajaţii din muzee şi biblioteci, în grevă japoneză. Proteste și la Cluj
| Foto: Arhiva

Angajații din muzeele și bibliotecile publice încep joi, 4 aprilie, seria de acțiuni de protest față de „situația dramatică în care se află”. Primul pas este greva japoneză înaintea grevei generale, programată pentru luna viitoare.

Colectivul Muzeului de Artă din Cluj se raliază protestelor inițiate de mai multe instituții muzeale din România.

''Pe această cale, dorim să atragem atenția asupra modului discriminator și nejust cu care este tratat sectorul cultural din România în ultimele decenii. Subfinanțarea culturii și a remunerației primite de personalul din muzee și biblioteci este o subminare clară a dezvoltării culturii naționale și o bătaie de joc la adresa celor care se ocupă de conservarea patrimoniului cultural național. În momentul de față, prin politicile promovate de guvernul României se perpetuează o deprofesionalizare a instituțiilor culturale și se pun în pericol proiectele de dezvoltare ale acestora pe termen scurt și lung.

Anul acesta au existat promisiuni privind crearea unui cadru de salarizare echitabilă și uniformă la nivelul sectorului cultural. Guvernul trebuia să se asigure de crearea unui cadru juridic, pentru ca măsura să intre în vigoare de la 1 aprilie, după angajamentele ministrului culturii și ale celui de finanțe, însă în momentul de față a devenit clar faptul că această promisiune era o glumă de ziua Păcălelilor.

Sectorul cultural și muzeele, respectiv bibliotecile trebuie finanțate adecvat, iar ocrotirea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural național trebuie să fie o politică asumată și finanțată nu doar în discursurile din momentele festive, ci în fiecare zi din an'', transmite Sindicatul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. 

Sindicaliștii acuză „degradarea cronică a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România”, despre care spun că sunt „un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”.

Sindicaliștii cer, în principal, egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

''Greva japoneză de joi, 4 aprilie, se desfășoară în toate muzeele și bibliotecile publice prin purtarea unor banderole albe. Acest protest este primul demers în calendarul care va „culmina cu declanșarea grevei generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor”, au transmis sindicaliștii.

Ziua Internațională a Muzeelor va fi pe 18 mai.

Comenteaza