Anul comediei, inaugurat la Cluj cu o piesã de Shakespeare

Anul comediei, inaugurat la Cluj cu o piesã de Shakespeare

  “Visul unei nopti de varã” este premiera care deschide “Anul comediei” la Teatrul National din Cluj. Spectacolul de galã va avea loc duminicã, de la ora 19, si va fi precedat sâmbãtã de o avanpremierã. Regia este semnatã de Sorin Militaru.

           

“Este o montare foarte modernã, adaptatã gustului contemporan, iar asta se vede în spatiul de joc, în costume, în relatiile personajelor”, a spus Militaru, ieri, într-o conferintã de presã la care a participat echipa spectacolului. Regizorul nu a oferit însã prea multe detalii despre acesta, pãstrând suspansul pânã la premierã.

 

în “Visul unei nopti de varã” joacã peste 20 de actori din echipa Nationalului, între care Ramona Dumitrean, Silviu Iorga, Ionut Caras (foto), Cristian Rigman, Angelica Nicoarã, Ovidiu Crisan, Sorin Misiriantu, Romina Merei si Miriam Cuibus.

 

Muzica originalã a spectacolului a fost compusã de Vlaicu Golcea, care a si dezvãluit cã a realizat un remix difuzat deja pe posturile de radio. “Am folosit un nou mod de a monta muzica, mai degrabã filmic, gratie noilor tehnologii”, a spus Golcea, unul dintre cei mai importanti muzicieni români de teatru. Echipa realizatorilor e completatã de scenograful Cristian Rusu, care si-a declarat bucuria de a lucra din nou cu trupa Nationalului, acasã.

           

“Visul unei nopti de varã” este una dintre cele mai cunoscute piese shakespeariene, o «fantezie poeticã» în care povestea de dragoste dintre oameni se oglindeste în lumea spiridusilor. Personajele plutesc într-un vis, înconjurate de zâne si elfi, iar întâmplãrile prin care trec au un haz irezistibil. De altfel, Mihai Mãniutiu, directorul artistic al Teatrului National, a  fost chiar pe punctul de a dezvãlui “secretele” comice ale spectacolului. Oprit de actori, Mãniutiu a promis doar cã se va râde pe rupte la “Visul...”

 

Conform lui Mihai Mãniutiu, anul acesta programul Nationalului va miza pe comedie. Vor monta la Cluj celebritãti ca Marian Râlea, care va pune în scenã “Fãt-frumos din lacrimã”, Radu Afrim, cu “o piesã cu cosmonauti”, sau Marc Bogaerts, care va prezenta o piesã inspiratã de viata unei familii timp de 40 de ani. Seria comediilor va fi continuatã, dupã “Visul...”, cu “Revizorul” de Gogol, regizat de Mona Chirilã. Mãniutiu a declarat cã “Anul comediei” se va încheia cu un spectacol al sãu pe texte de Caragiale, alcãtuit din recitaluri actoricesti.

 

Directorul artistic al Nationalului si-a anuntat public si intentia de a face din trupa de actori a teatrului una dintre primele trei echipe din tarã, în urmãtorii doi ani. “Trupa noastrã e într-o formã exceptionalã, iar asta a si început sã se vadã”, remarcã  acesta, pledând  pentru finantarea corectã a teatrului, care sã asigure perfomanta artisticã.

 

Comenteaza