Aproape 90 de expozanţi, de mâine până duminică la târgul de carte Gaudeamus de la Cluj

Aproape 90 de expozanţi, de mâine până duminică la târgul de carte Gaudeamus de la Cluj
Un număr de 89 de epozanţi participă de miercuri până duminică la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca.

Evenimentul se va desfăşura într-un pavilion special amenajat în Piaţa Unirii şi va fi inaugurat oficial miercuri, 17 aprilie, de la ora 11:00. Preşedintele de onoare al ediţiei din acest an este academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. Târgul de carte poat fi vizitat de miercuri până sâmbătă, între 10:00-20:00, respectiv duminică, în intervalul 10:00-14:00. Intrarea este liberă.

"Statistica preliminară a ediţiei prefigurează deja o creştere semnificativă a evenimentului ca anvergură, comparativ cu anii precedenţi: 89 de expozanţi (78 la ediţia 2012), reprezentând principalele categorii prezente pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, o suprafaţă de peste 500 mp de standuri (450 mp la ediţia precedentă), amenajate într-un pavilion expoziţional de 900 mp, ambele valori reprezentând recorduri absolute ale Caravanei Gaudeamus, 38 de evenimente propuse de către expozanţi, adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă", au specificat organizatorii evenimentului.

În cadrul târgului va fi derulat proiectul "cărţile se întorc acasă", în cadrul căreia doritorii pot dona volume unor biblioteci din cadrul unor comunităţi subfinanţate în această privinţă. De la relansarea proiectului, în 2010, în cadrul târgului Gaudeamus au fost donate 55.000 de volume.

Sâmbătă, de la 15:00, publicul îi va utea cunoaşte şi pe "invitaţii de nota 10" ai târgului, elevi din Cluj şi din judeţele limitrofe, premiaţi la olimpiade internaţionale din diferite discipline. Vineri, de la 15:00, este programată faza locală a concursului naţional de lectură "Mircea Nedelciu". În cadrul târgului mai este inclusă şi expoziţia "Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului".

Premiile ediţiei 2013 vor fi decernate duminică, de la 12:00:
- Trofeele Gaudeamus (acordate editorilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin votul publicului, exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul târgului
- Trofeele presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio şi TV
- Premiul Educaţia - decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Gaudeamus
- Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg
- Premiul Tombolei Gaudeamus, al cărui câştigător va fi stabilit prin tragere la sorţi

Târgul de carte de la Cluj face parte din cadrul Caravanei Gaudeamus, organizată în mai multe judeţe, ca manifestare complementară Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus care are loc anual la Bucureşti.

"Ediţia 2013 a târgului, evenimentul cu numărul 74 care se va derula sub sigla Gaudeamus, se înscrie în seria care marchează dubla aniversare din acest an: 85 de ani de la prima transmisiune a postului public de radio şi 20 de ani de la debutul Programului Lectura, odată cu prima ediţie a târgului internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură", au precizat reprezentanţii Gaudeamus.

Comenteaza