Asul viorii, comemorat la Toamna Muzicală Clujeană

Asul viorii, comemorat la Toamna Muzicală Clujeană
Filarmonica din Cluj organizează un concert în memoria marelui violonist Ştefan Ruha.

Celebrului violonist român Ştefan Ruha, de la a cărui moarte se împlinesc cinci ani şi care a fost, vreme îndelungată, solist al Filarmonicii din Cluj, îi va fi dedicat joi un concert extraordinar la care participă cel mai cunoscut discipol al acestuia, Andrei Agoston, dar şi dirijorul Cristian Mandeal, cu care a colaborat maestrul.

 

“După ce Ştefan Ruha a câştigat premiul Festivalului Ceaikovski, de la Moscova, după care a urmat şi ascensiunea lui, marele David Oistrah (unul dintre cei mai mari violonişti ai secolului XX - n.red.) l-a felicitat şi i-a zis că nu are ce să înveţe de la nimeni, ci să facă aşa cum consideră el”, spune Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania (FST) din Cluj, despre înzestrarea deosebită a faimosului violonist Ştefan Ruha, solist-concertist al instituţiei clujene încă din 1958 şi până la moartea sa, în 1994.

 

Laureat al primei ediţii ale concursului “George Enescu”, între anii 1962 – 1988 el a condus şi cunoscutul “Cvartet” al Filarmonicii Clujene. La cincisprezece ani de la moartea sa, reprezentanţii FST îi vor dedica un concert special, care va avea loc la Biserica Sf.Mihail, joi de la ora 19.30, în cadrul “Toamnei Muzicale Clujene”. Evenimentul va beneficia, pe lângă aportul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, de doi invitaţi speciali: cel mai cunoscut învăţăcel al lui Ştefan Ruha, solistul violonist Andrei Agoston,şi maestrul dirijor Cristian Mandeal, care a colaborat ani buni cu artistul emerit. Din programul concertului face parte una dintre piesele de rezistenţă ale lui Ştefan Ruha, Concertul pentru vioară în re major, op.35 al lui P.I. Ceaikovski. Va mai fi interpretată şi Simfonia I, în do minor, op. 68 de J. Brahms. La concert va fi prezentă şi soţia marelui violonist.

 

Recunoscut pentru virtuozitatea sa nativă, Ştefan Ruha avea şi puterea de a face faţă unor situaţii neprevăzute, subliniază Marius Tabacu. Astfel, în timpul unui concert, lui Ruha i s-a rupt o coardă de la vioară şi “din mers” a preluat vioara “concertmaistrului”, cu care şi-a continuat prestaţia fără ca publicul să sesizeze vreo diferenţă. Altă dată, maestrul lucra la maşina sa, iar o  cârpă cu care ştergea una din piesele autoturismului pornit s-a agăţat de piesa respectivă şi i-a tras mâna, rănindu-l foarte tare.

 

El a apărut în concert cu mâna acoperită de un bandaj uriaş, dar degetele i-au rămas libere şi a cântat ca şi cum nu ar fi suferit vreun incident. Directorul Filarmonicii clujene a mai subliniat că reprezentaţia de joi seară este sprijinită de fundaţia Eureka.

 

 

Comenteaza