Atelier de încondeiat ouă la Cluj

Atelier de încondeiat ouă la Cluj

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca a informat va organiza în 25 aprilie un atelier de încondeiat ouă, la Palatul Reduta, de pe strada Memorandumului.

Cei interesați se vor familiariza cu materialele folosite la decorarea ouălor, ceară, vopsele, uneltele specifice, motivele tradiționale și simbolistică, ca apoi să parcurgă procesul pas cu pas, experimentând coloritul și însușind cunoștințele necesare pentru a putea descifra motivistica folosită de femeile specializate în încondeiatul ouălor și de a învăța să creeze ouă de Paște originale chiar și în afara atelierului, cu resurse proprii.

Participanții vor pleca acasă cu maximum cinci ouă decorate de ei, dar și cu dorința de a da mai departe cunoștințele dobândite. Se va lucra cu ouă fierte, dar cei prezenți vor învăța și metoda de golire a acestora, pentru cei care doresc să le păstreze pentru mai multă vreme.

Din motive de logistică și securitate atelierul este destinat adulților, dar și copiilor cu vârsta de cel puțin 10 ani, cu condiția să fie însoțiți de un adult. Pentru a evita posibilele neplăceri cauzate de ceară și vopsele, participanții sunt sfătuiți să își aducă echipament de protecție, șorțuri sau haine care pot fi pătate, mănuși de protecție.

Atelierul durează 1 oră și 30 de minute, iar numărul maxim de participanți este de 15 persoane. Acesta va fi susținut de muzeografi ai MET cu ani de experiență în domeniul educației muzeale și artistice și va avea loc în Palatul Reduta (secția pavilionară a muzeului).

Comenteaza