“Avem dovleci de Halloween, dar nu crucifixuri”

“Avem dovleci de Halloween, dar nu crucifixuri”

în şcolile europene, crucifixurile sunt interzise, dar dovlecii de Halloween sunt promovaţi, a semnalat secretarul de stat al Vaticanului. Cardinalul Tarcisio Bertone a vorbit despre decizia din 3 noiembrie a.c. a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform căreia simbolurile creştine trebuie scoase din şcolile publice. “Această Europă a celui de-al treilea mileniu ne lasă dovlecii şi ne ia simbolurile cele mai preţioase”, a afirmat prelatul într-un articol din L’Osservatore Romano.

 

“Este, cu adevărat, o pierdere. Trebuie să încercăm cu toate forţele să conservăm simbolurile credinţei noastre, pentru cei care cred şi pentru cei care nu cred”. După ce şi-a exprimat recunoştinţa pentru iniţiativa guvernului italian de a solicita recurs vizavi de decizia europeană, Cardinalul a susţinut că crucifixul este “simbol al iubirii universale, nu al excluderii, ci al acceptării”.

 

La rândul său, Mons. Aldo Giordano, observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei, a declarat pentru Radio Vatican că această decizie “confirmă o anumită atitudine ideologică (...), o dorinţă de a impune lucruri realităţii. Cred că, în schimb, Europa are mare nevoie să respecte realitatea popoarelor, a tradiţiilor. Dacă vom continua să ne erodăm identitatea, vom începe să nu mai avem o viziune asupra viitorului”.

 

El a continuat: “în loc să vedem o Europă care este în slujba persoanelor, în slujba popoarelor, în slujba identităţii – şi astfel cu capacitatea de a-şi asuma identitatea noastră, de a se pune în comuniune cu identităţile preţuite –, vedem că ne este teamă de propria identitate, că ne este teamă de propriile tradiţii”. Decizia CEDO foloseşte “conceptul de laicism într-un sens exclusivist: adică un laicism care tinde să excludă, un laicism care creează un spaţiu gol”. în locul acestui laicism, care este periculos şi neatrăgător, trebuie “un laicism care creează spaţiu pentru toate contribuţiile pozitive, pentru domeniu social şi pentru om, pentru abordarea marilor probleme ale umanităţii”. Decizia CEDO “nu exprimă ceea ce popoarele europene simt cu adevărat şi doresc să trăiască”.

Comenteaza