Bani pentru reabilitarea Teatrului Maghiar și Operei Naționale din Cluj: "există deja terenuri pentru a construi o operă de la zero"

Bani pentru reabilitarea Teatrului Maghiar și Operei Naționale din Cluj: "există deja terenuri pentru a construi o operă de la zero"

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, că s-a aprobat Memorandumul de aprobare a Acordului Cadru de Împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care înseamnă, pe următoarea perioadă, o sumă de 217 milioane de euro, pentru reabilitatea şi refacerea de obiective culturale.

Romaşcanu a precizat că banii vor fi derulaţi de unitatea de management a proiectului care, dacă adaugăm şi aceşti bani, se apropie de 600 de milioane de euro derulaţi pentru refacere de obiective culturale. El a precizat că, printre obiectivele refăcute cu aceşti bani se află  Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Palatul Culturii din Iaşi, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Artă al României. 

”Acest acord cadru vine în sprijinul definitivării restaurării pachetului de obiective culturale, imobile pe care ministerul le are în administrare. Din cele 217 milioane de euro, aproximativ jumătate se vor duce pe restaurarea Muzeului de Istorie a României şi restul, către Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca”, a spus Lucian Romaşcanu, citat de news.ro, el precizând că există deja terenuri pentru a construi o operă de la zero în municipiul Cluj-Napoca. 

Romaşcanu a mai spus că există bani pentru Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste, pentru aşezămintele Brătianu din Bucureşti, pentru Vila Florica din Argeş. Ministrul Culturii a precizat că va solicita o suplimentare de finanţare, pentru a prelua Sala Palatului la Ministerul Culturii. De asemenea, vor începe demersurile pentru preluarea la minister a Castelului Regal de la Mamaia, care a fost dat înapoi prin hotărâre judecătorească. 

Comenteaza