Bilete mai scumpe la festivaluri și evenimente culturale? Jazz in the Park, TIFF, Untold și alte festivaluri, scrisoare deschisă către GUVERN

Bilete mai scumpe la festivaluri și evenimente culturale? Jazz in the Park, TIFF, Untold și alte festivaluri, scrisoare deschisă către GUVERN

Asociația Română a organizatorilor de concerte și evneimente culturale a trimis o scrisoare dechisă Ministerului Finanțelor și Guvernului, deoarece se intenționează creșterea cotei TVA pentru evenimente culturale de la 5% la 19%, acest lucru însemnând ori scumpirea biletelor ori suportarea creșterii din profitul organizatorilor. 

"Din câte știm, în această perioadă, Guvernul lucrează la o serie de măsuri menite să reducă deficitul bugetar. Una dintre ele vizează creșterea cotei TVA pentru evenimente culturale de la 5% la 19%. Nu este deloc îmbucurător acest fapt deoarece se pot întâmpla două lucruri: fie organizatorii suportă această creștere din profitul lor, fie unii vor scumpi biletele. Indiferent de decizie, cineva va avea de suferit.

Dacă această măsură intră în vigoare, e posibil să:

- nu mai existe unele proiecte culturale dragi tuturor
- ajungă exagerat de scumpe unele evenimente și proiecte culturale
- scadă calitatea artistică a multor evenimente

Organizarea unui eveniment cultural, a unui festival în speță, nu este un proces simplu, cum poate se crede. Implică întotdeauna un risc asumat, alături de foarte multă muncă și investiții (nu doar în artiști, scene, echipă, ci în unele cazuri în infrastructura creată de la 0).

Multe din festivalurile care vă sunt dragi e posibil să aibă o marjă de profit de 10-15%, dar asta doar dacă proiecțiile lor financiare se împlinesc (vând câte bilete au preconizat, atrag parteneri la valorile așteptate etc). De cele mai multe ori, însă, nu se întâmplă așa.

Măsura propusă de Guvern nu este una benefică. O zicem din papucii unor organizatori pe care-i cunoașteți și despre care știți că au fost mereu sinceri. Această măsura nu va genera mai mulți bani pentru bugetul local, pentru că vor dispărea evenimente sau va scădea numărul de bilete vândute. Este un pas în spate pentru industria culturală și de evenimente. Care vine după un alt pas în spate - anii de pandemie.
Inițial, nu voiam să vorbim public despre asta, dar după multiple mesaje trimise către reprezentanții Guvernului și rămase fără răspuns, am decis să ieșim cu mesajul nostru, în speranța că vom găsi susținere în rândul publicului. Fiindcă, de fapt, suntem toți împreună aici.

Ce ne dorim?

În primul rând, să știți ce se întâmplă și să înțelegeți consecințele. Apoi, să ne susțineți în demersurile pe care le vom face pentru a stopa această măsură luată superficial pentru niște beneficii mici, neținând cont de impactul negativ pe care-l provoacă. Aveți aici scrisoarea pe care am adresat-o în acest sens Guvernului: https://www.aroc.ro/.../scrisoare-deschis-privind.../''.

Între semnatari se numără și festivalurile clujene: Asociația Fapte - Jazz in the Park, Asociația Festivalul de Film Transilvania - TIFF, Electric Castle, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, UNTOLD UNIVERSE.

Comenteaza