Blocul transformat în ateliere pentru artişti FOTO

Blocul transformat în ateliere pentru artişti FOTO
Artiştii clujeni au ocupat un bloc întreg de foste garsoniere şi l-au transformat în ateliere de creaţie. O parte dintre aceştia s-au mutat cu totul aici.

Pe strada Albac blocurile de locuinţe sociale se înşiruie unul după celălalt. Cel de la numărul 19 ar putea scăpa neremarcat, aşadar aflaţi că acesta nu e un bloc cu locuinţe pentru asistaţi social: aici, camerele au fost transformate în ateliere de creaţie.

Ioana Crăciun (63 ani) este unul dintre puţinii artişti care s-a mutat cu totul în blocul-transformat-în-ateliere. "Aici lucrez, aici trăiesc, şi sunt foarte fericită, să ştiţi", spune ea. "Noi artiştii nu părem, dar trăim în paradis". Crăciun este fost ceramist la celebra fabrică de porţelanuri Iris din cartierul cu acelaşi nume. "Acum doi ani m-am mutat aici", spune Crăciun. "Lucram la o expoziţie, iar aici în atelier aveam loc doar cât să fac o fotografie de pe patul din colţ. E mult mai eficient să locuiesc aici, nu găsesc că are rost să te muţi în altă parte". Artista lucrează acum la o serie de colaje ce vor fi expuse în decembrie la Ziua Atelierelor Deschise de pe Albac, pe modelul experimentat anul trecut, când artiştii şi-au deschis larg uşile atelierelor către oricine voia să le treacă pragul. "În general arta se vinde greu", explică ea. "Noi artiştii suntem primii care simţim criza, pentru că nu producem ceva pe care oamenii să-l consume zilnic. Oamenii se pot lipsi de artă".

Atelierul luminos şi curat al Mariei Truţă, fost profesor la Liceul de Arte "Romulus Ladea", e "tapetat" cu picturi. La fel ca Ioana Crăciun, şi Truţă locuieşte aici, "dar sezonier", precizează. "Absolut tot timpul îl petrec aici, vara sunt într-un fel de vacanţă", spune fostul profesor, actualmente pensionar. "Noi artiştii nu putem trăi altfel, e drogul nostru. Nu poate fi vorba de plăcerea amatorului de a picta, ci e un mod de a trăi, de a te deconecta de tot ce este rău. E şi un fel de travaliu: nu-ţi iese ce vrei, iar atunci îţi vine să nu mai fii".

Pictorul Liviu Bartos (foto jos) este un alt locatar al "blocului artiştilor", şi împarte atelierul cu soţia, textilistă, şi cu copiii - unul grafician, iar celălalt - sculptor monumentalist. "Sunt aici de după 1990", spune el. Între cei care au ateliere aici se mai numără şi cunoscuţii pictori Radu Şerban, Andrei Câmpan şi Vasile Gheorghiţă.

Pe fiecare dintre etajele blocului se înşiruie de o parte şi de alta, flancate de scânduri, şevalete, picturi sau diverse alte obiecte între care un plug, aproximativ zece ateliere. Blocul a fost cumpărat de Uniunea Artiştilor Plastici din Cluj.

Tot pe Albac, la numărul 25, în 1969 când s-a construit blocul de garsoniere de categoria a IV-a, a fost semnată o convenţie între UAP şi Consiliul Municipal din Cluj, ca etajul 4, ultimul, prin finanţare din partea UAP, să fie de la bun nceput construit ca ateliere de creaţie. UAP mai are alte astfel de ateliere pe starda Tipografiei, aproximativ 20, administrate de Consiliul Local, şi alte două blocuri cu ateliere pe strada Alexandru Vlahuţă.

Etichete
Comenteaza