Bonțida și Cornești din județul Cluj, desemnate "Sate culturale ale României" în 2016

Bonțida și Cornești din județul Cluj, desemnate
Asociaţia Cele Mai Frumoase Sate din România a desemnat anul acesta 23 de „sate culturale ale României”, nu unul singur ca la ediţiile anterioare. Dintre acestea, două sunt din judeţul Cluj: Bonţida şi Corneşti.

Numele comunei Bonţida, din judeţul Cluj, vine de la Benkö Boncz, unul dintre locuitorii localităţii de odinioară, despre care legenda spune că a construit un pod peste râul Someşul Mic spre a stabili legătura cu armata lui Tuhutum, aflată pe malul drept al râului. El a rămas în tradiţia locală ca "Podul lui Boncz" (în maghiară Boncz-Hid), de unde denumirea românească de Bonţida.

Localitatea apare menţionată pentru prima dată în 1263 ca Terra Bonchhyda, devenind un cunoscut târg şi centru de comitat, cu rang de oppidum. În comună se află şi Castelul Banffy, unde anual au loc mai multe festivalului, între care Electric Castle, TIFF sau Barock.

Corneşti, mai demult Chendu (în maghiară Magyarszarvaskend), este o altă comună din judeţul Cluj, ce are nouă sate în componenţă, iar un obiectiv turistic de interes este Castelul Schirling construit şi refăcut în sec. XVIII-XIX în stil baroc.

Fiecare comună finalistă s-a angajat să organizeze cel puţin cinci evenimente prin care să atragă publicul. Juriul, alcătuit din specialişti, a acordat punctaje cuprinse între 80 şi 100 puncte finalistelor, a căror listă a fost publicată pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei Cele Mai Frumoase Sate din România, a declarat că în curând va fi lansată o aplicaţie pe telefon cu cele mai frumoase localităţi rurale din ţară, scopul aplicaţiei fiind cel de a promova turistice satele româneşti şi evenimentele pe care le organizează. „Intenţia noastră este să arătăm că o comună îşi poate crea o identitate plecând de la tradiţii şi evenimente precum festivaluri de film, de teatru", a punctat acesta.

Cele 23 de localităţi desemnate ca sate culturale ale României 2016 sunt:

Comuna Drăguş, judeţul Braşov
Comuna Sângeorgiu de Mureş
Comuna Ciocăneşti, judeţul Suceava
Comuna Vorona, judeţul Botoşani
Comuna Miroslava, judeţul Iaşi
Comuna Siseşti, judeţul Mehedinţi
Comuna Şiria, judeţul Arad
Comuna Tulgheş, judeţul Harghita
Comuna Vadu Crişului, judeţul Bihor
Comuna Izvoarele, judeţul Prahova
Comuna Jidvei, judeţul Alba
Comuna Cândeşti, judeţul Dâmboviţa
Comuna Bacia, judeţul Hunedoara
Comuna Horia, judeţul Constanţa
Comuna Bonţida, judeţul Cluj
Comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi
Comuna Arcani, judeţul Gorj
Comuna Costeşti, judeţul Vâlcea
Comuna Dudeştii Noi, judeţul Timiş
Comuna Văcăreni, judeţul Tulcea
Comuna Corneşti, judeţul Cluj
Comuna Polovragi, judeţul Gorj
Comuna Prundeni, judeţul Vâlcea

Comenteaza