Brăţări, coliere şi diademe antice din Transilvania şi din restul ţării, expuse la Muzeul de Artă

Brăţări, coliere şi diademe antice din Transilvania şi din restul ţării, expuse la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă va găzdui, din 4 februarie până în 22 martie, o expoziţie "preţioasă" de anvergură naţională, ce prezintă evoluţia bijuteriilor româneşti în istorie.

Expoziția eveniment intitulată "Aurul şi argintul antic al României" reunește 1.004 piese arheologice, provenite din 31 de muzee din ţară, ce acoperă o perioadă cuprinsă între mileniul al V-lea a.Chr. şi secolul al VII-lea p.Chr., toate descoperite pe teritoriul României. Astfel, publicul clujean va avea posibilitatea de a vedea reunite într-un singur loc cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre și protoistorice sau de epocă clasică.

"Extraordinara bogăţie a spaţiului intracarpatic în artefecte lucrate din aur și argint a fost adesea subliniată de specialişti şi apreciată de public, iar numărul impresionant de astfel de piese este cu greu egalat de un alt spaţiu european", au afirmat reprezentanţii Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care contribuie cu 61 de piese.

Piesele de epoca bronzului din partimoniul MNIT sunt reprezentative pentru două paliere cronologice, perioada mijlocie (1900-1500 a.Chr) şi cea târzie (1500-1100 a.Chr) a epocii bronzului. Pentru prima secvenţă culturală se remarcă o superbă brăţară torsionată de aur, având capetele spiralate, iar pentru cea de a doua, două diademe de aur, lucrate dintr-o bară cu profil rotund, având la fiecare capăt câte două frunze lanceolate.

Printre exponatele MNIT prezente se numără şi unele aparţinând epocii dacice. Alături de piese disparate descoperite pe teritoriul Transilvaniei, vor fi expuse şi cele din tezaurele de piese din argint de la Sărmăşag (jud. Sălaj) și Cojocna (jud. Cluj). Descoperit, probabil, în secolul al XIX-lea, tezaurul dacic de la Cojocna (sfârșitul sec. II - prima jumătate a sec. I a.Chr.) este format din trei fibule cu noduri, dintre care două pereche, un colier lanț cu pandantive și un fragment dintr-o brățară polispiralică de argint.

Printre exponate se numără, de asemenea, şi piese provenite din tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, respectiv cele descoperite la Apahida şi Cluj-Someșeni.

"Expoziția Aurul și argintul antic al României", proiect muzeografic de anvergură națională iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost catalogată ca fiind unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în ultimii 25 de ani în ţara noastră.

Comenteaza