Campanie pentru Republica

Campanie pentru Republica
Promotorii TIFF organizează un concurs de “amintiri” legate de cinematograful Republica.

ZIUA de CLUJ a cules câteva dintre ele, apelând la memoria artiştilor clujeni. In deschiderea TIFF, directorul Tudor Giurgiu a lansat campania “Salvaţi cinema Republica!”, materializată acum şi printr-un concurs de... amintiri. De la cel mai iubit cinematograf urban, unde cinefilii clujeni pierdeau ore întregi la cozile pentru bilete, Republica a ajuns să numere, catastrofal, abia 70 de spectatori pe zi! ZIUA de CLUJ a intervievat clujeni din lumea filmului pentru a afla “amintirile lor din epoca de aur”.

 

Republica a fost, de-a lungul timpului, cinematograful care a găzduit cele mai bune titluri româneşti şi străine.“Da, Republica trebuie salvată, iar acest lucru se poate face numai prin filmele pline de sens pe care cinematograful le-ar putea arăta spectatorilor. îmi amintesc momentul în care am văzut filmul Trenul colonelului von Ryan, acum vreo 25 de ani. După film nu am vorbit deloc cu soţia mea. Nici nu aveam nevoie de cuvinte inutile, pentru că ambii simţeam că trebuie să reflectăm”, a mărturisit actorul Dorel Vişan.

 

Un alt clujean plecat la Bucureşti, dar care păstrează proaspăt amintirea vremurilor de glorie ale Republicii este chiar directorul TIFF, Tudor Giurgiu. “Eram mic, de vreo 11-12 ani, şi ţin minte că mama a repurtat o adevărată victorie atunci când a obţinut o legitimaţie pentru cinema Republica. Asta însemna că biletele se achiziţionau în spatele tejghelei. Primul film pe care l-am văzut a fost Pe aripile vântului, iar într-o sală plină de spectatori noi am stat pe locurile de protocol. Acest moment mi se pare comic, pentru că în toată iubirea de film, reuşisem să luăm bilete pe sub mână, aşa cum se făcea cu ouăle sau carnea”, şi-a amintit Giurgiu.

 

Tânăra regizoare Ioana Uricaru, unul dintre cei cinci realizatori ai “Amintirilor din Epoca de Aur”, întoarsă de curând acasă, în Cluj, spune că nu se aştepta să găsească cinematograful atât de lipsit de viaţă. “Şi acum îmi revin îm minte zilele în care chiuleam de la ore ca să prindem un bilet la Republica. Erau nişte cozi imense de la 10 dimineaţa până după-masă, dar cu toţii ne încăpăţânam să facem rost de un bilet cu diagramă, cum erau pe atunci. Aici am văzut Ghepardul şi Z, pelicula lui Costa Gavras. îmi mai amintesc cum veneam cu o jumătate de oră înainte şi priveam lămpile de pe tavan”, a evocat Ioana Uricaru.

 

Şi oamenii care întreţin o relaţie mai intimă cu cinematograful, dată de meserie, au un titlu preferat şi un set întregi de amintiri. “Am atât de multe amintiri dragi legate de acest cinematograf, încât nu aş putea alege una singură. Toate momentele acestea şi-au lăsat amprenta. Niciodată, însă, nu o să uit ziua în care am văzut întâlnirea cu Joe Black”, a spus Oniţa Silaghi, reprezentantă a RADEF Cluj.

 

 

Sorin Apostu îşi aminteşte...

 

Una dintre soluţiile propuse de TIFF este luarea în administraţia Primăriei a cinematografului Republica. Primarul Sorin Apostu recunoaşte că a fost impresionat la venirea în Cluj de numărul mare de spectatori din sală.

 

 “îmi amintesc când am venit pentru prima dată în Cluj şi am mers la Republica. Nu îmi mai amintesc titlul primului film văzut, dar ştiu că am fost impresionat de cât de mulţi oameni erau în sală şi de cozile la bilete. Aşa ceva nu văzusem nici la Bucureşti, unde am terminat facultatea”, a rememorat Apostu.

Comenteaza