Cantata "Gloria", în premieră națională la Opera Română din Cluj

Cantata "Gloria", în premieră națională la Opera Română din Cluj

Opera Naţională Române din Cluj-Napoca (ONRC) transmit vineri seara, în prima audiţie naţională, spectacolul liric "Gloria", al compozitorului John Rutter, sub bagheta lui David Crescenzi.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca transmite online, de la ora 19:00, care poate fi urmărit pe site-ul instituției, AICI. Publicul meloman este invitat să se bucure de prima audiţie naţională a acestei creaţii muzicale oferite în dar în aşteptarea sărbătorilor de iarnă, în interpretarea Orchestrei şi Corului Operei Naţionale Române.

Dirijorul orchestrei este David Crescenzi, iar cel al corului, Corneliu Felecan. John Rutter este o personalitate în universul muzicii corale şi, îndeosebi, a creaţiilor lirice dedicate Crăciunului, în care se înscrie şi compoziţia muzicală "Gloria", scrisă şi prezentată publicului larg în 1974.

Premiera sa absolută a avut loc în Omaha (SUA), spectacolul desfăşurându-se sub bagheta dirijorală a propriului compozitor. Având mult succes, lucrarea muzicală a fost prezentată pe multe alte scene americane şi europene. Popularitatea sa i-a atras variaţiuni ulterior create şi adaptate de Rutter pentru orgă şi orchestră, lucrarea fiind publicată în renumitul jurnal Oxford University Press.

Născut la 24 septembrie 1945, la Londra, Rutter a fost educat la Highgate School, unde a fost coleg cu John Tavener, viitor compozitor. La şcoală, lui îi plăcea să cânte şi să compună. Pe când şi-a început studiile la Clare College, Cambridge, John Rutter era deja un compozitor cu experienţă. La 18 ani a scris celebrul său colind "Shepherd's Pipe".

În 1974, Rutter a vizitat statul american Nebraska, unde a avut loc premiera cantatei sale "Gloria". Între 1975 şi 1979 s-a întors la Clare College unde, în calitate de director de muzică, a avut un impact extraordinar, ridicând standardele corale la cel mai înalt nivel.

Muzica sa începuse să fie din ce în ce mai cunoscută şiera tot mai căutat ca dirijor. Importantele lucrări corale ale lui Rutter, precum "Gloria" (1974), "Requiem" (1985), "Magnificat" (1990), "Psalmfest" (1993) şi "Mass of the Children" (2003) au fost interpretate de nenumărate ori în Marea Britanie, SUA și în numeroase alte ţări.

Muzica lui Rutter este eclectică, arătând influenţele tradiţiilor corale franceze şi engleze de la începutul sec. XX, precum şi ale muzicii uşoare şi ale compoziţiei clasice americane. Aproape fiecare corală a sa, pe lângă acompaniamentul standard de pian sau orgă, are şi unul orchestral ulterior, cu instrumente variate.

Rutter a coeditat patru volume din seria "Colinde pentru coruri" cu Sir David Willcocks, iar ulterior a editat primele două volume din seria "Oxford Choral Classics", "Opera Choruses" (1995) şi "European Sacred Music" (1996).

Acum Rutter este adesea invitat să compună muzică pentru ocazii speciale. Cel mai memorabil eveniment, în acest sens, a fost căsătoria prinţului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton, care a avut loc la catedrala Westminster din Londra în 2011, când a fost prezentat imnul "This Is the Day".

În 1996, Arhiepiscopul de Canterbury i-a conferit distincţia Lambeth de doctor în muzică, ca recunoaştere a contribuţiei sale la muzica bisericească. De asemenea, s-a numărat printre personalităţile din toate domeniile care s-au aflat pe lista onorifică de Anul Nou a reginei Elisabeta a II-a, primind decoraţia de Cavaler al Marii Cruci al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia sa adusă muzicii.

Comenteaza