Care a fost cea mai râvnită carte a târgului Gaudeamus. Record de vizitatori: 27.000

Care a fost cea mai râvnită carte a târgului Gaudeamus. Record de vizitatori: 27.000
27.000 de iubitori de carte au vizitat cea de a XVI-a ediţie a Târgului Gaudeamus din Cluj-Napoca, eveniment ce s-a încheiat duminică. Vânzările au fost cu 40% mai mari decât la ediţia precedentă.

 

Anul acesta, Trofeele Gaudeamus, acordate expozanţilor pe baza votului publicului, au mers către: locul 3 - Okian, locul 2 - Editura Nemira şi locul 1 - Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. 

Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul "Triburile. Patologii ale politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook" de Vasile Sebastian Dâncu, publicat de Editura Şcoala Ardeleană. Volumul a fost descris de către istoricul și rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, ca fiind „cea mai recentă carte despre istoria recentă, o carte despre risipirea noastră ca entitate". Acesta a continuat spunând că „ne-am risipit în triburi fără să ne mai gândim la comunitate" și că opera literară „nu este pesimistă; ea îndeamnă la optimism și la faptul esențial de a conviețui".

Dâncu și-a descris cartea ca fiind „foarte optimistă". „Încerc să descopăr o forță în societatea noastră care ne ține împreună. O forță care ne ține împreună, care ne face să ne ducem în fiecare dimineață la locul de muncă și care ne face să trăim omenește și în funcție de valori".

Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio şi TV a revenit cotidianului Făclia - secţiunea publicaţii, postului Radio Renaşterea - secţiunea radio şi website-ului Clujulcultural.ro - secţiunea online. Trofeul pentru secţiunea TV nu a fost acordat, rezultatul votului nefiind concludent.

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori, a fost decernat Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Ionuţa Camelia Haiduc, sociolog, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai.

Bilanţul ediţiei din 2015:

· Suprafaţa târgului: 500 mp de standuri, amenajaţi într-un pavilion cu suprafaţă de 900 mp

· Numărul expozanţilor reprezentaţi, aparţinând domeniilor majore de activitate de pe pieţele editorială şi educaţională: 89, reuniţi în 59 de standuri

· 77 de evenimente incluse în programul de manifestări al ediţiei de către organizator şi expozanţi

· Numărul vizitatorilor a fost de 27.000, conform monitorizării zilnice realizate de către organizatori

Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus

· Vineri, 24 aprilie, târgul a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul declarat de a promova lectura în rândul elevilor. Câştigătorii concursului, elevi de la liceele şi colegiile naţionale clujene, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost Cristian Patrick Palffy - locul 1, Laura Tocilă - locul 2 şi Dragoş Şter - locul 3, toţi trei elevi ai Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori. Ocupantul locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXII -a a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură (Bucureşti, 18 - 22 noiembrie).

· Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 ai Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca 2015, elevi din Cluj-Napoca premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline au fost Fazakas Borbála şi Szőcs Orsolya - Liceul Teoretic Báthory István, Garfield Adrienne - Liceul Teoretic János Zsigmond, Alexandru Velea - Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu.

· Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate; proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus (Coşul Târgului). De la relansarea sa sub acest nume, în 2010, 110.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul unor biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii. Acestora li se adaugă acum 2.000 de volume donate cu prilejul târgului din Cluj-Napoca, ce vor avea ca destinaţie biblioteci publice din Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş. 

Următoarea etapă a Caravanei Gaudeamus 2015 va avea loc în Oradea - a doua ediţie - în perioada 13-17 mai , în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Parcul 1 Decembrie. 

Comenteaza