Carnavalul Animalelor, proiectul muzical Classic for Kids, ajunge la copiii din 3 județe

Carnavalul Animalelor, proiectul muzical Classic for Kids, ajunge la copiii din 3 județe

În aprilie și mai are loc Classic for Kids. La cea de-a doua ediție, proiectul de educație muzicală pentru copii, inițiat de Asociația Classic Unlimited, ajunge în sediul unei asociații culturale, 5 școli și două biserici din județele Bistrița – Năsăud, Cluj și Maramureș, prin intermediul artiștilor Bogdan Vaida (pianist) și Anamaria Meza (compozitoare).

Pe parcursul celor două luni, copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani se vor bucura de binefacerile muzicii: își vor exersa imaginația, vor învăța cum să-și gestioneze emoțiile, își vor lărgi orizonturile sonore făcând și ascultând muzică.

„Carnavalul animalelor”, de Camille Saint – Saëns, piesa principală a concertelor Classic for Kids, este o suită plină de umor, opera perfectă pentru a explora diferite instrumente și a păstra treaz interesul copiilor pentru muzică. Ei vor fi antrenați în activități pline de posibilități, care vor porni de la fragmente ca: Lebăda, Cucul de munte, Elefantul, Țestoasele, Cangurii, Marșul regal al leului, Personaje cu urechi lungi. Lucrări ale lui Mozart, Beethoven și piesa special compusă de Anamaria Meza – Vânătoarea - vin să întregească spectacolul ludic.

Conceput în trei părți, proiectul „Classic for Kids – Carnavalul animalelor” propune un miniconcert de pian cu povești din lumea animalelor, un atelier interactiv de ritm și improvizație și un exploratoriu de instrumente muzicale.

În această călătorie melodioasă, Bogdan Vaida și Anamaria Meza vor avea următoarele opriri:

Școala Gimnazială  „Ștefan Pascu” |  Apahida, 18 aprilie, ora 14:00

Catedrala Ortodoxă  „Sfântul Apostol Andrei” | Beclean, 22 aprilie, ora 16:00

Liceul de Arte  „Corneliul Baba” | Bistrița, 23 aprilie, ora 11:00

Școala Gimnazială Ciurila | Ciurila, 25 aprilie, ora 10:00

Școala Gimnazială nr.2 | Sighetu Marmației, 10 mai, ora 11:00

Școala Gimnazială „Florea Mureșanu” | Suciu de Sus, 11 mai, ora 12:00

Sub Stejar | Târgu Lăpuș, 12 mai, ora 14:00

Biserica Ortodoxă din Vechea | comuna Chinteni, 19 mai, ora 17:00

Camille Saint-Saëns a fost și s-a considerat un compozitor serios. Marea lui fantezie zoologică, „Carnavalul Animalelor”, a fost însă compusă de distracție. Probabil marele compozitor francez a lăsat frâu liber copilului din el. Apoi a interzis ca această muzică să se cânte înainte de moartea lui pentru a nu-i afecta reputația. Paradoxal, a devenit cea mai cunoscută și apreciată lucrare a lui. Abia așteptăm să descoperim animalele lui Saint-Saens la Classic for Kids, alături de o piesă special compusă de Anamaria Meza, dar și multe alte surprize pe care le-am pregătit pentru copii. (Bogdan Vaida, inițiator Clasic Unlimited și Classic for Kids)

Bogdan Vaida aduce muzica clasică mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. El a absolvit Academia de Muzică din Cluj, apoi și-a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția.

Anamaria Meza, compozitoarea care a scris piesa „Vânătoarea” și a pregătit atelierul de muzică pentru proiectul Classic for Kids, a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni și proiecte de excepție, printre care: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher și Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formația Trio Contraste (Cluj-Napoca), „Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), și, bineînțeles, cu Bogdan Vaida în cadrul proiectului Classic Unlimited și Classic for Kids.

 

Comenteaza