Carte despre Brexit și dezechilibrele internaționale, lansată la Cluj

Carte despre Brexit și dezechilibrele internaționale, lansată la Cluj
Grigore Arbore (foto centru) este o personalitate a istoriei artei, la nivel internațional | Foto: Amos News

Volumul “Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor", a lui Grigore Arbore, scos de editura Școala Ardeleană, va fi prezentat luni, de la 13:00, la Casa Universitarilor, de către Vasile Pușcaș, Ioan Chirilă și Aurel Codoban.  

“Este un volum care ne atrage atenția asupra numeroaselor dezechilibre din societatea contemporană internațională. Situația nu devine periculoasă decât atunci când state, corporații, lideri și organizații regionale/ globale neglijează gestionarea adecvată și la timp a respectivelor debalansări, preocupare care ar trebui să fie permanentă în mintea și acțiunea liderilor și cetățenilor Planetei.

Transpare îngrijorarea autorului față de modul cum în diferite zone ale globului, inclusiv în cea europeană, sunt gestionate problemele prezentului și viitorului. Grigore Arbore este un optimist și consideră că omenirea ar trebui să evite repetarea unor greșeli ale trecutului și să învețe a trăi în comuniunea valorilor umaniste pe care înaintașii ni le‑au oferit”, spune Vasile Pușcaș.

“De câteva eșantioane din problematicile cu care s‑a confruntat această lume în ultimii ani m‑am ocupat în paginile din această carte. Uneori ele sunt reprezentative pentru ce se întâmplă la scară regională, alteori, pentru fenomene ce își lasă amprente asupra cursului întregului sistem economic și politic mondial. Alteori au o relevanță care, deși transcende frontierele naționale, nu are decât efecte limitate în jurul lor. Din când în când omenirea își aduce aminte că trebuie să supraviețuiască și trage semnale de alarmă”, menționează autorul.

Grigore Arbore (pseudonimul lui Grigore Popescu) s‑a născut în 1943, în comuna Pietroșița (Dâmbovița) și a parcurs studiile universitare la Cluj-Napoca și București, finalizate cu specializarea în istoria lumii antice și arheologie. A predat istoria culturii europene și a artei București, Pisa, Ferrara, Veneția. În 1987 a emigrat în Italia.

În țară a publicat numeroase cărți de istoria artei, unele devenite repere în învățământul universitar umanistic. Din 1989 a lucrat în cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia. A fost director de cercetare al Fundației Casa Regiunilor Mediteranei, iar în 2014 i s‑a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș‑Bolyai. Din decembrie 2018 este Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția.

Comenteaza