Cărţile ajung la tomberon la Cluj, iar noile generaţii se "cultivă" pe Facebook şi TikTok

Cărţile ajung la tomberon la Cluj, iar noile generaţii se "cultivă" pe Facebook şi TikTok
| Foto: Facebook

O imagine tristă cu un morman de cărţi aruncate la tomberon în Floreşti a fost publicată de un clujean pe Clujul Civic. Reflectă adevărul trist al zilelor noastre, când lectura adevărată s-a evaporat, în favoarea frivolităţilor de pe reţelele de socializare. 

"De fiecare dată când deschizi o carte și o citești, un copac zâmbește știind că există viață după moarte." - autor necunoscut

Câteodată însă copacul moare și a doua oară. Imagini cu cărți aruncate la gunoi cred că ați văzut toți. Din păcate există situații în care oamenii nu mai au unde să-și țină cărțile. De exemplu când se mută sau când moștenesc între altele și o colecție de cărți. Și de cele mai multe ori aceste cărți ajung la gunoi. Și nici măcar reciclarea hârtiei nu prea este o opțiune dat fiind că la noi au dispărut și aceste fabrici care pe vremea comunismului funcționau bine. Dar este mai rentabil să construiești un bloc pe teren decât să ții o fabrică.

Oare există viață după moarte și pentru acești cărți, copaci? Da, multe cărți sunt deja maculaturi, multe cărți sunt în stare irecuperabilă, dar există între ele și cărți de actualitate, cărți care merită citite și de către generația nouă.

Ce ați zice de o bibliotecă altfel? De biblioteci altfel? Ce ați zice dacă cineva s-ar apuca să facă spații, centre comunitare? Locuri unde oamenii din comunitate s-ar putea întâlni la un ceai, copiii ar avea ocazia să participe la activități creative, extrașcolare, un spațiu unde atât copii cât și adulții ar putea învăța lucruri noi (...)

Și dacă ar exista astfel de centre comunitare, măcar o parte din aceste cărți ar putea fi salvate. Măcar o parte din aceste cărți ar fi citite. Fiindcă admit că o bibliotecă clasică nu prea mai are justificare în societatea modernă, în era digitală. Dar o bibliotecă a unui spațiu comunitar, fără necesitatea unui angajat care se ocupă numai de cărți încă ar fi justificat. Aștept părerea, sfaturile voastre. Oare merită să creez un astfel de centru comunitar în Florești? Oare merită să creez o bibliotecă altfel? Oare merită să creem și în alte localități astfel de centre comunitare?", este provocarea lansată de un clujean. 

Oamenii se întreabă, însă, cine mai calcă prin biblioteci. Mulţi nu prevăd un viitor roz al bibliotecilor. Cei care citeau erau puțini și "înainte", dar acum sunt infimi și numărul lor nu va crește.

"O carte este sufletul unui om... fiinţa lui fiinţează în condei, dar timpurile sunt altele acum, ticktoc virează informaţia în 30 de secunde, viaţa e sub stres, rar se mai eliberează un om care sa răpească de pe stand o carte. Sunt alte timpuri!", a răspuns cineva provocării. 

Comenteaza