Cărţile anului 2009, premiate la Cluj

Cărţile anului 2009, premiate la Cluj
Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a decernat ieri Premiile literare pentru anul trecut.

 Printre sponsorii premiilor s-au aflat oamenii de afaceri Remus “Mongolu” Pop şi Arpad Paszkany. Cele mai bune volume publicate în anul 2009 au fost premiate ieri la prânz de Uniunea Scriitorilor din România (USR), filiala Cluj, în cadrul unei ceremonii la care au participat aproape 70 de scriitori din Cluj, Bistriţa, Maramureş şi Satu-Mare. S-au acordat 25 de premii, pentru cărţi de proză, poezie, istorie literară, eseu, teatru, literatură pentru copii şi literatură în limba maghiară.

 

Distincţiile au fost acordate cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, dar şi a trei oameni de afaceri: Remus Pop, cunoscut ca “Mongolu”, vechi susţinător al scriitorilor clujeni, Arpad Paszkany, care a subvenţionat premiile pentru literatură maghiară, şi un “mecena” care a dorit să-şi păstreze anonimatul. La decernarea premiilor a fost prezent şi primarul Sorin Apostu, care a mulţumit scriitorilor clujeni pentru sprijinul lor faţă de proiectul “Cluj, capitală culturală europeană”.

 

La premiile literare pe anul trecut au concurat peste 100 de volume apărute în nordul Ardealului, din care au fost premiate 25. Juriul a fost alcătuit din Petru Poantă, Gheorghe Glodeanu, Ioan-Pavel Azap, David Gyula şi Karacsonyi Zsolt, dar a existat, în premieră, şi un juriu de preselecţie. O parte dintre premianţii clujeni au fost nominalizaţi şi la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, acordate vineri, dar nici un autor din filiala Cluj n-a obţinut premii.

 

Prozatorul Radu Ţuculescu a obţinut Premiul pentru proză, cu romanul “Stalin, cu sapa-nainte”, un adevărat “best-seller” de critică şi public, apreciat superlativ la vremea apariţiei. Premiul pentru poezie i-a revenit lui Nicolae Mocanu, cu “Amiază târzie”, iar cel pentru teatru lui Flavius Lucăcel, cu “Ceai de fluturi”. Două eseuri spectaculoase au întrunit aprecierea juriului: “Cercul literar de la Sibiu/Cluj” de Dan Damaschin, un amplu studiu despre generaţia lui Radu Stanca, Ştefan Augustin Doinaş sau Ion D. Sârbu, şi “Petru Dumitriu” de Victor Cubleşan, dedicat unuia dintre cei mai interesanţi autori români din secolul XX.

 

Istoricul literar Teodor Tanco, decanul de vârstă al scriitorilor clujeni, şi Gaal Gyorgy, autorul unui volum despre Cimitirul Central din Cluj, au primit Premiile Opera Omnia ale USR Cluj. Premiul Primarului i-a revenit lui Radu Constantinescu, pentru volumul de interviuri “Clujul în ritm de vals imperial”. Printre premianţi s-au mai numărat poeţii Egyed Emese şi Mircea Petean, prozatorii Breda Ferenc şi Balazs Imre Jozsef, traducătorii Virgil Stanciu şi Anamaria Pop, istoricul literar Mircea Popa, eseistele Cristina Sărăcuţ şi Ioana Macrea-Toma. Teodora Gogea şi-a adjudecat un premiu cu o povestire pentru copii.

 

Epopee ţigănească şi reţete culinare

 

Cu ocazia decernării premiilor literare pe 2009 a fost lansat şi un volum de studii dedicate lui Ion Budai-Deleanu, la împlinirea a 250 de ani de la apariţia epopeei sale “Ţiganiada”.

 

Printre autori se numără Nicolae Manolescu, Ion Vartic, Peter Demeny sau Marius Chivu. Preşedinta USR Cluj, Irina Petraş, a anunţat şi pregătirea unui nou volum colectiv, de reţete culinare “interpretate” literar, care va fi publicat în toamna acestui an.

Comenteaza