Cărţile, evenimentele culturale, dar şi accesul în gradinile zoologice, cu TVA redus

Cărţile, evenimentele culturale, dar şi accesul în gradinile zoologice, cu TVA redus
5% TVA pentru manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii

Fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, anunţa, în aprilie 2015, că va depune un amendament la proiectul noului Cod Fiscal, în care va propune reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 9 la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărți, manuale, ziare și reviste, nivel care se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale.

Şase luni mai târziu, noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, preciza că instituția pe care o conduce "acordă un loc deosebit cărții, producției de carte, scriitorilor" şi îşi exprima speranţa că această măsură, a reducerii TVA la carte cu cîteva procente, va reprezenta o oportunitate atât pentru editori cât şi pentru cititori.

"Acest lucru va reprezenta o ușurare pentru editori, pentru publicul cultivat. Sperăm din toată inima ca această ușurare să fie și o ușurare pentru bugetul cumpărătorilor. Ideea este ca să putem face în așa fel încât cartea să circule mai ușor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate în chip mai riguros și, în sfârșit, dar nu în ultimul rând, să ajungă și ceva mai mulți bani în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărții profită", spunea în noiembrie ministrul Culturii.

Reducerea TVA la 5% se aplică de la 1 ianuarie 2016 pentru cărți, manuale școlare, reviste, ziare, bilete pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive și cinematografe.

Reducerea TVA la carte de la 9 la 5% nu constituie o pierdere palpabilă pentru buget şi ajută, totodată, editurile să susţină un preţ de vânzare accesibil, se arata într-un comunicat remis Mediafax. România devine, astfel, una dintre ţările cu cea mai scăzută taxă pe valoare adăugată pe acest segment din Europa.

Comenteaza