Ce se întâmplă cu cei 12.6 mil lei pentru cultură din bugetul Clujului? TIFF, cu cea mai mare alocare, amânat

Ce se întâmplă cu cei 12.6 mil lei pentru cultură din bugetul Clujului? TIFF, cu cea mai mare alocare, amânat

194 de ONG-uri aşteaptă să primească 12.6 milioane de lei, bani nerambursabili de la bugetul local, pentru activităţi culturale în 2020 în Cluj-Napoca. Pandemia de coronavirus le-a dat însă planurile peste cap. Începerea relaxării restricţiilor prevăzute în ordonanţele militare, impuse în cadrul stării de urgenţă, începând cu data de 15 mai 2020, a readus în discuţie acest subiect. 

Având în vedere că unele acţiuni culturale ar fi trebuit să fie în derulare, iar altele prevăd participarea unui număr mare de persoane, lucru care, cel mai probabil, va fi interzis anul acesta, edilul Emil Boc a fost chestionat pe tema alocării acestor finanţări, în cadrul şedinţei Consiliului Local de vineri, 24 aprilie 2020. 

"A doua zi după ridicarea stării de urgenţă, vom evalua. Probabil va fi nevoie de o nouă sesiune de depunere de proiecte, să vedem cum vor arăta reglementările legale. Trebuie ca ONG-urile culturale să beneficieze de susţinere financiară, dar în condiţiile legii", a spus Boc.

Conform rezultatelor de la această oră, cea mai mare sumă de bani ar fi trebuit să fie direcţionată către Festivalul Internațional de Film Transilvania - 1,4 milioane de lei din 1,8 solicitate, pentru ediția cu numărul 19 a festivalului. Aceeași asociație ar fi primi încă 50.000 pentru alt eveniment, INSPIRATIFF, ediția 1.

Urmează Asociația Centrul Cultural Clujean, care a solicitat 2 milioane de lei și ar fi primi 1,1 milioane de lei. De asemenea, pentru Zilele Culturale Maghiare ar fi fost alocaţi 600.000 de lei din cei 715.000 ceruți de organizatori. Opera Aperta ar fi primi 470.000 de lei pentru spectacolul de operă din aer liber, pentru care a solicitat 1 milion de lei. Aceeași sumă este propusă a fi alocată și pentru Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene. Jazz in the Park ar fi susținut cu suma de 300.000 de lei din cei 400.000 solicitați, iar pentru Festivalul Taragotul de aur este propusă suma de 250.000 de lei, din 350.000 solicitați. 

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care trebuia să aibă loc între 29 mai şi 7 iunie, a fost amânată pentru o perioadă care urmează să fie anunţată, au anunţat organizatorii TIFF

 

Comenteaza