Video Ce se întâmplă cu evenimentele culturale la Cluj. Boc promite finanţări şi în 2020
- Scris de Anca Muresan
- 28 Mai 2020, 11:28
- Cultură
- Ascultă știrea
Municipalitatea clujeană promite să ofere în continuare finanţări sectorului cultural. Sesiunile de depuneri de proiecte vor fi reluate după ce autorităţile naţionale vor comunica condiţiile organizării de evenimente după 1 iunie 2020.
“Am luat o decizie, la Primărie, de a face câteva dezbateri publice pe marile componente ale oraşului, că vorbim de medicină, mediu de afaceri, cultură, transport, mediu, etc. Pe cultură, nu oprim finanţările, nici pentru sport. Sunt domenii vitale ale oraşului. Evident, ne raportăm la condiţiile date de autorităţi, în special după 1 iunie. Şi atunci, decizia pe care am avut-o cu sectorul cultural este ca, în limitele permise de autorităţi, să păstrăm evenimentele care sunt posibil de organizat, de la un TIFF, care va fi cel mai probabil organizat undeva în august, cu evenimente mai mici, cu un număr de participanţi admişi de lege", a declarat Emil Boc, la un post de radio local, după dezbaterea publică cu actorii culturali de miercuri după masă.
Anul acesta ar urma să aibă loc două sesiuni de acordare de finanţări nerembursabile pentru sectorul cultural, una în vară, iar a doua la toamnă. Primarul Emil Boc i-a îndemnat pe cei care fac evenimente să gândească evenimente raportat la ceea ce vor decide autoritățile naționale că se va putea întâmpla anul acesta. De asemenea, începând cu anul 2021, regulamentul acordării de finanţări se va modifica, ţinându-se cont de vechimea evenimentului, bugetul necesare, categoria din care face parte, etc. Şi pentru acest aspect va fi organizată o nouă dezbatere publică.
Amintim că, 194 de ONG-uri aşteaptau să primească 12.6 milioane de lei, bani nerambursabili de la bugetul local, pentru activităţi culturale în 2020 în Cluj-Napoca. Pandemia de coronavirus le-a dat însă planurile peste cap. Conform deciziilor publicate înainte de intrarea în starea de urgenţă, cea mai mare sumă de bani ar fi trebuit să fie direcţionată către Festivalul Internațional de Film Transilvania - 1,4 milioane de lei din 1,8 solicitate, pentru ediția cu numărul 19 a festivalului. Aceeași asociație ar fi primi încă 50.000 pentru alt eveniment, INSPIRATIFF, ediția 1.
Urmează Asociația Centrul Cultural Clujean, care a solicitat 2 milioane de lei și ar fi primi 1,1 milioane de lei. De asemenea, pentru Zilele Culturale Maghiare ar fi fost alocaţi 600.000 de lei din cei 715.000 ceruți de organizatori. Opera Aperta ar fi primi 470.000 de lei pentru spectacolul de operă din aer liber, pentru care a solicitat 1 milion de lei. Aceeași sumă a propusă a fi alocată și pentru Centrul de Interes nucleu al artei contemporane clujene. Jazz in the Park ar fi fost susținut cu suma de 300.000 de lei din cei 400.000 solicitați, iar pentru Festivalul Taragotul de aur a fost propusă suma de 250.000 de lei, din 350.000 solicitați.
Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care trebuia să aibă loc între 29 mai şi 7 iunie, a fost amânată pentru o perioadă care urmează să fie anunţată, au anunţat organizatorii TIFF