Cel mai bun pianist de jazz european, un clujean, a murit ieri VIDEO

Cel mai bun pianist de jazz european, un clujean, a murit ieri VIDEO
"Cel mai autentic pianist de jazz european!" Aceasta era eticheta aplicată clujeanului Jancy Körössy de către influentul critic american de jazz Willis Connover. Körössy a murit luni seara, la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă o fabuloasă moştenire.

Născut la Cluj pe 26 decembrie 1926, Jancy (diminutiv de la Janos) l-a avut ca profesor pe pianistul şi dirijorul Theodor Cosma (tatăl compozitorului Vladimir Cosma). Într-o epocă în care jazz-ul european însemna mai ales copierea stilurilor americane, Körössy încearcă să-şi găsească propria cale. "70-75% m-am bazat pe folclorul românesc pentru muzica de jazz", declara el într-un interviu. Şi asta, cu jumătate de secol înainte de moda etno, subliniază evz.ro.

Formează împreună cu Johnny Răducanu (bas) şi Bob Iosifescu (tobe) un trio de referinţă în istoria jazz-ului românesc. Deseori li se alătura la saxofoane Dan Mândrilă.

Jancy este cel care o descoperă şi o lansează, printre alţii, pe Aura Urziceanu.

În 1969, Körössy fuge din ţară şi, după o escală în Germania, unde întregistrează un album excepţional ("Identification"), se stabileşte în Statele Unite. Auzindu-l, criticul Willis Connover, deţinătorul unei rubrici de mare succes la Vocea Americii, avea să exclame: "Este cel mai autentic pianist de jazz european!"

Reuşeşte un lucru extraordinar: să-şi impună stilul propriu, românesc, în patria jazz-ului. Cântă şi imprimă cu nume uriașe ale scenei americane: Woody Herman, Phil Woods, Lee Konitz, Zoot Sims, Milt Jackson, Percy Heath sau Ray Brown.

Înainte de 1989, din cauza fugii sale din ţară, Jancy Körössy era cunoscut în România doar de un grup restrâns de pasionaţi ai jazz-ului. După revoluţie, însă, lui Jancy i se restituie o parte din aura pe care o merită. Întregistrările sale încep să circule, să fie accesibile marelui public. Cu ocazia împlinirii a 80 de ani, la Ateneul Român are loc un concert aniversar, care durează patru ore.

"Muzica de jazz trebuie să fie veselă, să răspândească bucurie!" Sub această deviză, Jancy Körössy a cântat până în ultima sa zi de viaţă. Contribuţia lui la dezvoltarea şi prestigiul jazz-ului românesc a fost covârşitoare. Din păcate, ţara sa mai are multe de făcut pentru recuperarea şi cinstirea numelui şi moştenirii pe care o lasă în urmă.

 

Etichete
Comenteaza