Foto Cel mai vechi lift din Cluj, încă în serviciul locatarilor

Cel mai vechi lift din Cluj, încă în serviciul locatarilor

Un lift din Cluj-Napoca încă scrie istorie datorită faptului că de mai bine de un secol, respectiv din anul 1910 funcționează în parametri normali, inclusiv cu câteva dintre elementele originale, care au fost păstrate de la momentul în care clădirea a fost dată în folosință.

Acesta se află în Palatul Urania și este unul dintre cele mai vechi ascensoare din țară.

În plus, doar locatarii clădirii îl pot porni, pentru că acesta funcționează doar cu un element magnetic, fiind astfel siguri că persoanele din exterior nu-l pot folosi.

Un locatar ne-a povestit că oglinzile sunt cele originale, în stil venețian. Din păcate însă, nici acest lift nu a scăpat de actele de vandalism, acest lucru fiind ușor de remarcat în oglinzile zgâriate.

Acest ascensor mai are un secret: încă un element de sticlă, care este, de asemenea original, în stil art nouveau. Se remarcă prin prisma faptului că astfel de lifturi nu s-au mai făcut în anii respectivi, iar Clujul mai are doar două sau trei astfel de ascensoare. Pentru ca o clădire să mai aibă un astfel de lift, era necesar ca imobilele să fie înalte.

„Se zice că acest lift este primul din Cluj și este funcțional până în prezent, iar în mare măsură, el păstrează elementele originale. Stilul abordat se numește art noveau. În această clădire a funcționat prima cinamatecă, iar spațiul avea o capacitate de 500 și ceva de de locuri. Liftul funcţionează doar cu un element magnet, care este o specialitate a liftului. Ideea era simplă: acesta trebuia să devină un spaţiu privat, destinat doar locatarilor, deci cei care intră în incintă nu pot să-l folosească decât cu ajutorul celor care locuiesc aici”, relatează Laczkó Vass Róbert, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Palatul Urania din Cluj-Napoca a fost construit după planurile arhitectului Géza Kappeter, în perioada 1908-1910 și este una dintre cele mai emblematice și mai frumoase clădiri din centrul Clujului. În Viena se găsește un proiect-soră al edificiului în stil art nouveau.

Palatul Urania a fost renovat recent.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza